Писмо Жељка Вулића: Да ли Миле Радишић командује неким полицајцима?

Писмо Жељка Вулића, начелнику ЦЈБ Бања Лука – Непрофесионално понашање и малтретирање од стране радника МУП. Поштовани начелниче, Дана 27 априла 2013 године ( субота), око 09:00 часова, припадници МУП-а су ме ухапсили испред моје куће, одвели у службене просторије и 4 часа и 30 минута проводили бесмислену тортуру који су, у “отпусном папиру” назвали […]

понедељак, 29 априла, 2013 / 10:32

Писмо Жељка Вулића, начелнику ЦЈБ Бања Лука – Непрофесионално понашање и малтретирање од стране радника МУП.

Поштовани начелниче,

Дана 27 априла 2013 године ( субота), око 09:00 часова, припадници МУП-а су ме ухапсили испред моје куће, одвели у службене просторије и 4 часа и 30 минута проводили бесмислену тортуру који су, у “отпусном папиру” назвали “испитивање”.
Наиме, овој радњи, ради које Вам упућујем овај документ, претходила је свађа у којој је Миле Радишић ( јавности познат предузетник против кога се води судски поступак везан за његово пословање, те као лице познато по бахатом и насилничком понашању. Од раније познат по пријетњама. Тако је новинару Синиши Вукелићу рекао да ће га “рокнути”. Зачудно, никада није одговаро пред органима гоњења, а током протеста прошле године пријетио је и фоторепортеру портала Нови талас. Љетос је физички насрнуо на комшиницу у мојој улици, а ова је поднијела пријаву) пријетио, те ме је псовкама и погрдним изразима вербално напао. Нисам уопште одговарао али сам, упркос томе, по пријави Радишића приведен.

Ради подсјећања, помињем како се у непосредној близини моје куће стамбено-пословна зграда, а до ње води узак пут. Радници који раде на градилишту више пута су машинама хтјели да затворе тај пут. Брат и ја смо власници овог земљишта, а за његово очување посљедњих неколико година предавали су све могуће административне папире и захтјеве, односно добили судске пресуде које нас “правно штите”(!?). На овом земљишту имамо малу ауто-механичарску радњу, а од дохотка извајамо ( кроз порезе), између осталог, средства за јавну безбједност, те, посредно, и средства за плате буџетских потрошача., па, да будем и експлицитинији, плате за припаднике МУП-а.

Дакле, потпуно је апсурдно да “дајем новац како би ме малтретирали”. Иако дјелимично непримјерено, цитираћу сосптвену изјаву прошле године: „Посљедњих петнаест година били смо заокупљени рјешавањем статуса, јер је по регулационом плану овдје предвиђено све да се сруши. Све што су нам тражили ми смо обезбиједили, јер смо знали да само тако можемо ријешити свој статус за даље, али ништа нам није пошло за руком. На свим инстанцама смо одбијени и овај човјек који је добио грађевинску дозволу за градњу овдје прави логор. Данас су дошли да нам затворе уски прилаз који води до моје парцеле и ја сам очајан због тога, а ово гдје ми стојимо то је логор, јер неће постојати никакав приступ кад они спроведу оно што су регулационим планом наумили“.

Или: „Све сам законске могућности исцрпио и једино ми преостаје да се физички одупрем свему овоме, јер заиста не видим други излаз из ситуације у којој се налазим. Стално ми долази нека инспекција, а свако јутро чекам нова испитивања од стране инспектора и чекам шта ће ми урадити, а тако је немогуће живјети. У овој ситуацији могу рећи не само да ми посао трпи због ове ситуације, него и живот“, Од љетос се ништа није промијенило, Миле Радишић 24 часа дневно ради и гради на земљишту некадашњег “Пициног парка” , а његове машине које се не заустављају, из часа у час се приближавају кући Жељка Вулића.

Постоји још мноштво написа, изјава и доказа о бесмислености моје ситуације и непримјереног односа институција према укупном проблем, а мени остаје да од Вас, поштовани начелниче, затражим сљедеће:

1. Имена и презиме службених лица која су ме незаконски ухапсила и изложила вишечасовном малтретирању, како бих мога да поднесем приватну тужбу против истих, односно против органа који им је такав “задатак” наложио.
2. Заштиту од насилника Радишића који незаконски пријети безбједности мене и моје породице, а , чини се из претходно наведеног, и “командује “ дијелом припадника МУП-а ( потпуно незаконски!).
3. Да предузмете све мјере и радње по службеној дужности како би се зауставило безакоње које је претходило инцидент из Предмета, јер сте, формално и суштински, у том смислу најодговорнији у нашем Граду.,

Овај документ ћу, у неизмјењеној форми, упутити на више адреса органима извршне и законодавне власти, као и већини медија у нас, у најбољој намјери стварања “позитивне климе” која, ваљда, треба претходити “политичкој вољи” (како је већ називају), те и Вама олакшати да суштински испуните друштвену функцију безбједности, онако како је то законски дефинисано и обавезујуће.

С поштовањем,
Жељко Вулић, с.р.
У Бањој Луци, 29. 04. 2013. године

По пријави контроверзног битнисмена Миле Радишића у суботу су приведени Жељко Вулић и његов син Слободан. Свједоци су рекли да је Миле Радишић пријетио Вулићу, те да га је псовкама и погрдним изразима вербално напао. Наводно, Вулић није уопште одговорио, али је упркос томе, по пријави Радишића приведен.

Вулићева кућа и парцела налази се уз земљиште некадашњег Пициног парка на којем се гради стамбено-пословна зграда, а до ње води узак пут. Радници који раде на градилишту више пута су машинама хтјели да затворе тај пут.

Више о овоме прочитајте у текстовима:

Са обода Пициног парка: Кад се човјек нађе зградама на путу

Дивљи запад на југоистоку Европе0 КОМЕНТАРА