Писмо Савјета за штампу у БиХ

Објављујемо писмо које нам је послао Савјет за штампу у Босни и Херцеговини, а поводом вријеђања и пријетњи у коментарима на Фронталу. Срдачно Вас поздрављамо из Савјета за штампу у БиХ, саморегулативног тијела за штампане и он-лине медије. Обраћамо Вам се поводом приговора г. Дражена Милосављевића, на коментаре испод текста „Национална стратегија српског народа у […]

субота, 18 фебруара, 2012 / 16:49

Објављујемо писмо које нам је послао Савјет за штампу у Босни и Херцеговини, а поводом вријеђања и пријетњи у коментарима на Фронталу.

Срдачно Вас поздрављамо из Савјета за штампу у БиХ, саморегулативног тијела за штампане и он-лине медије.

Обраћамо Вам се поводом приговора г. Дражена Милосављевића, на коментаре испод текста „Национална стратегија српског народа у БиХ“, објављеног 15.01.2012. године на порталу Фронтал.рс.

Савјету за штампу у БиХ, обратио се г. Милосављевић са захтјевом за помоћ због коменатара испод његовог ауторског текста. Жалбеник наводи како му се у коментарима не само „пријети нарушавањем физичког интегритета (личне безбједности)“, већ и нарушава углед „јавним прозивкама и омаловажавањем“. Коментари са наведеним садржајима, потписани су са профилима Симо П. Ороз, анти-кор и Божо Чукеранац.

С обзиром на озбиљност упућених пријетњи, г. Милосављевић је дао изјаву у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, са циљем покретања кривичног поступка.

У коментарима потписаним под Божо Чукеранац, између осталог се наводи: „Настави ли да буде безобразан ЈАВНО му обећавам да ћу га и стварно послати ПРВО на трауматологију прије него што кола из луднице дођу по њега!!!“, „Ооооо, ће ће будала главу изгубити због – ЛУДЕ ГЛАВЕ Ћелестонке“; „ …припазиш мало на погану језичину, јер га је Божо добро упамтио на слики од те–веа, и реци му – тј. дражици да ће пострадати – тј. ДОБИТИ БАТИНА…“; „…ја ти свечано обећавам да ћу га пропустити кроз шаке, а ти га брани! Ваља???“.

Такођер, у своме захтјеву, г. Милосављевић пита да ли може реаговати према коментаторима који нису пријетили, али су покушали да „дискредитују и омаловаже“ његову личност, те који су „наступали увредама и клеветама“.

Савјет за штампу у БиХ не санкционише медије, али у оваквим случајевима надлежни МУП и тужилаштво имају право на добијање ИП адреса и отворање процеса против особа које упућују пријетње, једнако као и против особа које шире говор мржње.

Уредничка је дужност уклонити овакве коментаре са свога портала, а ако се они понављају, и за стално забранити таквим корисницима приступ коментарима, у циљу заштите својих интереса, професионалног извјештавања и уредничке политике. Такођер, обавеза је уредника сарађивати са полицијом и тужилаштвом у случајевима потребе откривања ИП адреса по оправданој пријави и тужби грађана на постављене коменатре.

Савјет за штампу у БиХ је саморегулативно тијело које дванест година дјелује у Босни и Херцеговини, омогућавајући грађанима улагање приговора на нетачно извјештавање шрампе и онлине медија, за које је свој мандат Савјет проширио крајем 2010. године
Процедура за улагање приговора на он-лине медије је иста као и за штампане медије, и на предвиђа комуникацију између жалбеника и медија, тј. слање демантија и реагирања редакцији која је објавила спорни садржај. Најефикаснији начин рјешавања приговора грађана за редакцију меидја јесте објава реагирања, демантија, исправке или извињења, чиме редакција показује спремност да на професионалан начин пружи додатне информације својим читатељима о датим темама, а себе штити од непотребних судских потупака и трошкова који би тиме били изазвани.

Уколико редакција не објави деманти или реагирање жалбеника, Жалбена комисија Вијећа за штампу у Босни и Херцеговини даље разматра случај, у складу са Кодексом за штампу БиХ, а узимајући у обзир наводе жалбеника, текст на који се жалба односила, уредничко појашњење и све остале релевантне документе. Одлуке Жалбене комисије су јавне, постављене су на wеб страницу Вијећа за штампу у БиХ www.взс.ба а препорука Вијећа је да буду објављене и у медију на који се односе.

Савјет за штампу у БиХ, саморегулативно тијело за штампане и онлајн медије0 КОМЕНТАРА

 1. Ovdje je tužen Frontal, jer šta Savjet za štampu ima sa Симо П. Ороз, анти-кор и Божо Чукеранац.

  Tko je kod našeg naroda. Ko tebe kamenom , ti njega hljebom. Frontal dao toliko prostora autoru, te se može reće da je i pretjerivao i davao više nego što treba značaja nekim sitnim aktivnostima na Starčevici, pa dobili nož u leđa.

  Nije lijepo da se neko žali na Frontal, zbog anonimnih komnentara, koji svakome je jasno, nemaju težinu , a već napisah da se žalba upućuje na medij.

 2. osvajač, 20.02.2012. 08:59:29 [31272]

  „Nije lijepo da se neko žali na Frontal, zbog anonimnih komnentara, koji svakome je jasno, nemaju težinu , a već napisah da se žalba upućuje na medij.“

  А ко си ти од те тројке? Немој мјешати бабе и жабе, једно је слобода говора, псовке и сл. а друго је кад ти неко напише:

  „„Ооооо, ће ће будала главу изгубити због – ЛУДЕ ГЛАВЕ Ћелестонке“; „ …припазиш мало на погану језичину, јер га је Божо добро упамтио на слики од те–веа, и реци му – тј. дражици да ће пострадати – тј. ДОБИТИ БАТИНА…“; „…ја ти свечано обећавам да ћу га пропустити кроз шаке, а ти га брани! Ваља???“.“

  Анти-кор је јавно проваљен, Божо је лоциран и препуштен мурији, а Симо… хм… неко мора бити дворска луда 😛

  У сваком случају, највећу одговорност сноси Фронтал, јер никад нису објавили услове за регистровање и кориштење портала, и нису се оградили од коментара. Овако испада да су и коментари власништво Фронтала, и да је то њихов став.

 3. Слажем се с Будом, ми смо животиње, које губе контролу, али да као на сајту Б 92 или сличним сајтовима треш не пролази не би било никаквих проблема. Овако је на индексу хрватском, сарајево иксу и другим сајтовима који без цензуре пуштају најпримитивније садржаје. Може се утврђивати ко јесте или ко није у праву. Лично никада нисам имао страх од коментара, зато што је виртуелно и што дође као неки вентил. Не могу замислити да је било ко толико болестан па да гања по градовима и РС коментаторе. Мислим да је то све шупља реторика. Нисмо ми ни за нета ни за портала. Новине у шаке па се свађајмо сами са собом.

 4. Nisam niko od te trojice.

  „Анти-кор је јавно проваљен, Божо је лоциран и препуштен мурији, а Симо… хм… неко мора бити дворска луда 😛 „

  Pa evo sada Simo ima pravo da se žali za uvrdu, a anti-kor takodje ako aninimno iznosi stavove , otkuda pravo nekom da nagadja ko je i sta je ?

  Ima pravo svako da iznese svoj stav o nekoj javnoj temi.

  Svima je jasno da je u ovom slučaju, onaj ko najviše krši pravila ?

  Žao mi je što se portal diskredituje, zbog malicioznosti, ambicioznosti, ….

 5. Редакција је у овом случају заказала, као и много пута до сада.

  Да је на вријеме реаговала и упозорила оне који су превршили мјеру доброг укуса, ствар не би отишла овако далеко.
  Својим нечињењем су придонијели да се ствар отме контроли.

  Жао ми је због овога.

  Надам се да у рекакцији, осим лијених, има и паметних људи који ће из овога извући поуку.

 6. Čedo, 20.02.2012. 14:02:15 [3

  Има.

  Прије су упозоравали коментаторе и брисали коментаре.

  Не треба да дежурају 24 сата.

  Када дођу на посао, онда нека понекад прочитају шта људи пишу и нека санкционишу непримјерене коментаре.