Писмо са Пала: Нека се самозвани Глигоревић сјети студентског стандарда

Најављени студентски протести избацују на површину многе студентске лидере којима се оспорава легитимност. Студенти са Пала у отвореном писму указују на свој тежак положај, истичући како немају права да не подрже колеге из Бање Луке. Ми као студенти Универзитета у Источном Сарајеву осјећамо људску и моралну обавезу да искажемо свој став и мишљење у вези […]

уторак, јун 11, 2013 / 11:10

Најављени студентски протести избацују на површину многе студентске лидере којима се оспорава легитимност. Студенти са Пала у отвореном писму указују на свој тежак положај, истичући како немају права да не подрже колеге из Бање Луке.

Ми као студенти Универзитета у Источном Сарајеву осјећамо људску и моралну обавезу да искажемо свој став и мишљење у вези са студентским протестима у Бањој Луци.

Одлуку да се јавности обратимо на овај начин, отвореним писмом, донијели смо након изненадног и самовољног иступа самопроглашеног студентског лидера и нашег колеге Томислава Глигоревића, студента из Брчког који се представља као представник свих студената Универзитета у Источном Сарајеву. Дотични господин дајући себи за право да говори у име свих студената, оградио се од студентских протеста називајући их политичким. Овакву одлуку донио је без консултација са студентим чије би интересе требао заступати, и поступио на овај начин из само њему знаних разлога а вјероватно под притиском партије која нас студенте сматра копиладима.

Ипак, овакав иступ колеге Грлигоревића није изненађујући када се зна да је он члан Управног одбора Универзитета у Источном Сарајеву гдје мјесечно прима накнаду од 400,00 КМ а за сво ово вријеме ниједним својим потезом ни иступом није учинио ништа у интересу нас студената. Стога, Томислав Глигоревић није нити може бити представник свих студената, његови јавни наступи и поруке могу одржавати само његов лични став или став његових ментора баш као што и ово писмо одржава наше личне ставове.

У тренутку када се води пресудна борба за бољи студентски стандард, ми студенти са Пала морамо се наћи у првим редовима, јер управо су услови за живот и студирање најлошији на Палама. Подсјећамо колегу Глигоревића, министра Мутабџију, премијерку Цвијановић и предсједника Додика да Студентски центар Пале у свом власништву нема ниједан студентски дом а да постојећи домови „Коран“ и „Каловита Брда“, које користимо као подстанари, су у рушевном стању и дотрајали. Са пуним правом постављамо питање када ће Пале, као други град по броју студената у Републици Српској, добити студентски дом и смјештајне капацитете за потребе студената?! Катастрофалан студентски стандард, нељудски услови живота у домовима и лицемјерје појединаца нагнало нас је на овакву јавну реакцију.

Стога, ми као група студената Универзитета у Источном Сарајеву у потпуности подржавамо напоре колега из Бања Луке да се кроз масовне протесте изборимо за бољи положај студената и свеукупне промјене у друштву. У тој борби даћемо им несебичну помоћ и подршку и већ у сриједу се придружити масовном студентском протесту у Бањој Луци.

Већ у сриједу цијела Република Српска видјеће сложност, саборност и јединство студената из Бања Луке и Источног Сарајева, чиме ћемо показати да у борби за боље сутра нас не могу посвађати ни подијелити никакве политикантске приче.



0 КОМЕНТАРА

  1. Предлажемо испред Еколошке партије захтјев студентима да се почне у исто вријеме изградња студењака на Палама, кад и четврти павиљон у БЛ.
    Нека то плати Станковић који је кроз папире купио хотел Панораму, павиљоне и земљиште од државне фирме Хидроградња, а онда ту исту имовину продао држави, односно Министарству образовања зарађујући милионе марака прањем папира.

    Зар није Министарство могло одмах купити ту имовину за паре које је Стнковић дао и остатак од више милиона уложити у изградњу студењака?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *