Жељко Свитлица

Писмо из будућности

Пишем вам са скеле на Сави док полако пловимо према Градишци, јер оног моста према Хрватској још нема. Није све тако црно – скела има вај-фај интернет!

петак, 1 маја, 2015 / 07:59

Пише: Жељко Свитлица

Овде је сада 2215. година, и прошло је већ 20 година откако је Србија анектирала Етно-село Станишић које се проширило и спојило са својим предграђем Бијељином. Бијељински кнез чудног имена, Оћим Ћићим, умирен је тако што је добио акције у Луци Рача из које глисери сваког сата возе органски купус и паприке у Београд на води.

– Херцеговци причају да је прије 25 година у Требињу заробљен НЛО који је покушао да се спусти на непостојећу писту космодрома на Зупцима. Ванземаљци су признали да су дошли пазарити некретнине око града и сандук „жилавке“, а након 2-3 лозе испричали су како се осим Кинеског зида из свемира види и зграда Владе у Бањалуци. Касније су их пустили на купање у (одавно нашу) Суторину.

– Народ овде, драга браћо и сестре, више не памти Косово, али препричавају се митови о аутопутевима, аеродромима и електричним аутомобилима.

– Понегдје у посједима потомака кнеза Милезара око Маховљанске петље, живи мит о небеској Српској, сличан косовском – спомен на слабо описану битку са Турцима када је кнез прелетио цијели Балкан и зауставио се тек у Бугарској близу граница некадашњег Душановог царства.

– Милезара је издао Обранковић понегдје познатији и као Обренковић, и његове Обренлије, владајућа каста у подјармљеном Добој-пашалуку. Тамо још памте онај велики потоп и тадашњи мистериозни нестанак Обренковића, којег је тада, да простите “однијела поплава“, а онда се са појавио са првим сунцем и смећем да га почисти и слика се са америчком амбасадорком.

– У деценијама које су услиједиле великаши Милезар и Обренковић спорили су се око права на древни ауто-друм Бања лука – Добој који због тога никад није завршен и ево сад зврији као пустиња.Међутим, рекоше ми да је ту процвјетала филмска индустрија па се 150 наставака „Побјешњелог Макса“ снимало на нашим аутопутевима. Досјетљива влада је филмаџијама из Холивуда увалила 10 расходованих возила са гробља електричних-аутомобила ЈП “Никола Тесла“’. Једва су спријечили саобраћајну полицију да радаром лови главног глумца и наплаћује му 20 КМ казне.

– На некадашњем Коридору постоји аутономна област Нафтанија са сједиштем у Обудовцу који је промијенио има у Обу-Даби. У центру Обу Дабија у вертикалном положају стоји огромни шлепер сав у бронзи као успомена на славне претке-шверцере и статуа министра Петра Ђокић за чијег је мандата проглашено да је пронађена нафта.

– Град Источно Сарајево се проширио на своје природне границе на потезу Милићи-Фоча, али је због неразвијености скоро напуштен, а посљедњи становници су се повукли у пећину Старине Новака и тунел Стамбулчић.

Што се тиче политике, биће вам интересантно да се овде још надају руском кредиту, кандидатури Босића за предсједника Српске и Радојичићевом расколу СНСД-а. Павић је прије 150 година проглашен вјечним градоначелником Приједора, Миле Радишић се не јавља, од Драгана Вучетића ни трага ни гласа.

Ето мене назад чим ми иштампају једну брзинску диплому на факултету у Брчком – да нисам безвезе долазио.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *