Писмо Инцку: Федерација крши Устав, истина јој није по вољи

Интервенцијом органа из Федерације Босне и Херцеговине 29. јуна 2012 онемогућена је дистрибуција у БиХ књиге – Сребреница: фалсификовање историје – у издању Историјског пројекта Сребреница Тим поводом, Историјски пројекат Сребреница упутио је Отворено писмо Валетнину Инцку, високом представнику у БиХ. Интервенцијом органа из Федерације Босне и Херцеговине 29. јуна 2012 онемогућена је дистрибуција у […]

понедељак, 2 јула, 2012 / 11:11

Интервенцијом органа из Федерације Босне и Херцеговине 29. јуна 2012 онемогућена је дистрибуција у БиХ књиге – Сребреница: фалсификовање историје – у издању Историјског пројекта Сребреница

Тим поводом, Историјски пројекат Сребреница упутио је Отворено писмо Валетнину Инцку, високом представнику у БиХ.

Интервенцијом органа из Федерације Босне и Херцеговине 29. јуна 2012 онемогућена је дистрибуција у БиХ књиге "Сребреница: фалсификовање историје" у издању Историјског пројекта Сребреница и нашег партнера, недељника "Печат" из Београда. Књига је требало да буде поклон читаоцима "Печата" уз број 223.

Уместо да ове седмице уз сваки број "Печата" читаоци у целофанском паковању добију и наведену књигу, они су могли да купе само недељник, али без књиге.

Редакција листа "Печат" добила је обавештење да књига "Сребреница: фалсификовање историје" није по вољи комисији на нивоу БиХ која се бави штампом и да се локални дистрибутер плаши да би могао изгубити лиценцу уколико би се супроставио комисијиној вољи.

Ја не знам каква је то "комисија" и ко је у њеном саставу, нити ми је то битно. Мени је довољна чињеница да Устав Босне и Херцеговине (чију сте правилну примену ви, између осталог постављени да надгледате) и Европска повеља о основним правима децидно одбацују могућност забране овакве врсте. Устав БиХ јемчи слободу савести и штампе. Европска повеља о основним правима, специфично члан 10, гарантује слободу мисли а члан 11 слободу средстава јавног информисања. У члану 11, став 1 гарантује се слобода изражавања, а став 2 изричито гарантује "слободу и плурализам медија". Све је то овим бесправним актом Федерације Босне и Херцеговине најгрубље прекршено.

Од вас се очекује да се одмах заложите да се ова ситуација озбиљног кршења уставних одредби, и права грађана Босне и Херцеговине да слободно и без противправних препрека бирају материјал за читање, без одлагања врати у законске оквире.

Уколико вам овај део описа вашег посла није јасан, подсетићу вас:

– слобода штампе је европска вредност;

– слобода јавног изражавања је европска вредност;

– слобода испољавања сумње у званично прописане "истине" је
европска вредност.

– Цензура – није европска вредност.

Зато од вас очекујем да без одлагања упозорите надлежне факторе у Федерацији Босне и Херцеговине да је ограничавање ових слобода неприхватљиво и да ваша канцеларија то неће толерисати. Наша невладина организација и наши партнери из издавачке куће "Печат" у Београду одлучни смо у намери да предузмемо све законске мере да грађанима Босне и Херцеговине обезбедимо безусловно право да имају доступ литератури по свом избору.

Стефан КаргановићОставите одговор