Пиратерија кошта БиХ 11 до 14 милиона долара годишње

БиХ годишње губи између 11 и 14 милиона долара директних пореза због софтверског пиратства, који се процјењује на 66 одсто од укупног софтверског тржишта, речено је данас на округлом столу у Бијељини о теми "Борба против рачунарског и високотехнолошког криминала". Округли сто организовао је Генерални секретаријат Владе Републике Српске за информационе технологије у сарадњи са […]

понедељак, 7 новембра, 2011 / 14:39

БиХ годишње губи између 11 и 14 милиона долара директних пореза због софтверског пиратства, који се процјењује на 66 одсто од укупног софтверског тржишта, речено је данас на округлом столу у Бијељини о теми "Борба против рачунарског и високотехнолошког криминала".

Округли сто организовао је Генерални секретаријат Владе Републике Српске за информационе технологије у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Агенцијом за информационо друштво РС.

"Инспекторат РС је покренуо акцију борбе против сајберског пиратства која је дала одређене резултате, те се надамо да ће тај позитиван тренд бити настављен у будућности", рекао је Мирад Маглић из "Мајкрософта" БиХ.

Гордан Рудеж из Генералног секретаријата Владе РС за информационе технологије наводи да је ово још један у низу напора Владе и Центра за информационе технологије да промовише нове сервисе, услуге и регистративу, с циљем да се јавној управи ближе објасни како доћи до информација и гдје могу да поставе своја питања уколико имају нејасноћа у погледу законске регулативе.

Он је додао да Српска још од 2006. године интензивно ради на функционисању законске регулативе на пољу сајбер криминала и да има прилично развијену законску регулативу и основу за даљи развој информационе технологије.

Милан Латиновић из Агенције за информационо друштво РС навео је да, према резулатима анкете коју је провела Агенција о информисаности грађана о високотехнолошком криминалу, мање од 20 одсто становништва зна да постоји било каква регистратива у вези са високотехнолошким криминалитетом, док 48 одсто сматра да је потпуно безбједно на социјалним мрежама.

Јово Марковић, начелник јединице у Управи криминалистичке полиције МУП РС која се бави проблемима високотехолошког криминалитета, изјавио је да је у Српској регистровано неколико случајева дјечије порнографије на интернету, крађе идентитета и других облика веб криминала.

Он је прецизирао да су неки од ових случајева још у истражном поступку или се процесуирају.

Округли сто се одржава у оквиру кампање под називом "Неко вреба преко веба", посвећене промоцији борбе против високотехнолошког криминала, коју организује Влада Српске у многим градовима. /