ПИО и резервни фонд: Колика су дуговања, а колико се уплаћује

Директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом /ПРЕФ/ Републике Српске Дарко Лакић изјавио је данас да ће Фонду ПИО бити исплаћено 5.569.129 КМ, по основу добити ПРЕФ. Лакић је истакао да је ПРЕФ у прошлој години остварио добит од 6.020.080 КМ. „На данашњој сједници Скупштине ПРЕФ-а донесена је одлука о исплати наведене дивиденде, а усвојен […]

среда, април 3, 2013 / 15:33

Директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом /ПРЕФ/ Републике Српске Дарко Лакић изјавио је данас да ће Фонду ПИО бити исплаћено 5.569.129 КМ, по основу добити ПРЕФ.

Лакић је истакао да је ПРЕФ у прошлој години остварио добит од 6.020.080 КМ.

„На данашњој сједници Скупштине ПРЕФ-а донесена је одлука о исплати наведене дивиденде, а усвојен је извјештај о пословању, као и финансијски и ревизорски извјештаји који су позитивни“, рекао је новинарима Лакић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић нагласио је да је ПРЕФ побољшао управљање капиталом који је у приватизацији стављен на располагање Фонду ПИО.

„Пословање овог фонда се сваке године унапређује, што је видљиво из финансијских показатеља. За Владу Републике Српске је важно што је ПРЕФ дао изузетно важан допринос у стабилизацији финансијског тржишта у Српској и што је унапријеђено управљање портфељом Фонда“, рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да је за Владу Српске битно што ће наведена средства бити уплаћена Фонду ПИО.

Дуговања, дуговања

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић изјавио је данас да су укупна потраживања за неплаћене доприносе око 395 милиона КМ, а да је кумулирани дефицит 105,5 милиона КМ.

"За неплаћене доприносе 198 милиона КМ се потражује од предузећа која су у стечају или предстечајном поступку, док се 55 милиона КМ односи на камате. Укупна потраживања Фонда ПИО су виша од кумулативног дуга", рекао је новинарима Милић, након сједнице Управног одбора Фонда ПИО.

Према његовим ријечима, локалне заједнице дугују око 1,5 милион КМ, здравствене уставнове дугују више од 24 милиона КМ, а јавна предузећа око 61 милион КМ.

Он је навео да је дефицит Фонда ПИО у прошлој години био око 27 милиона КМ, а да је отежавајућа околност и слаба наплата допрноса.

"Основни разлог дефицита је што на вријеме није усвојен Закон о доприносима, којим је била предвиђена промјена стопе. У прошлој години није наплаћено 49 милиона КМ обавеза по основу доприноса", додао је Милић, оцијенивши да финансијски колапс не пријети Фонду ПИО.

Он је нагласио да је на данашњој сједници Управног одбора Фонд-а ПИО усвојен финансијски и извјештај о раду.

"У прошлој години смо ријешили око 51 хиљаду захтјева за оставривање права на старосну, породичну и инвалидску пензију од око 60.000 захтјева", каже Милић.

Он је напоменуо да су остварене уштеде према различитим основама од око 4,8 милиона КМ и да је 233 корисника права трајно искључено из пензијског система, због утврђених неправилности.

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић истакао је да је позитиван извјештај о пословању Фонда ПИО за прошлу годину, да су побољшане све линије рада и направљене уштеде у пословању.

"Финансијски план у највећој мјери је извршен, али неке активности не зависе од фонда него од других учесника у систему. Морају се појачати напори за наплату доприноса", рекао је Ђокић, који је присуствовао сједници Управног одбора Фонда ПИО.

Према његовим ријечима, ниво учешћа инвалидских пензија у систему је око 17 одсто што је знатно мање него у односу на прошлу годину.

"Потребно је обезбиједити да сва посебно утврђена права у финансијском смислу буду адекватно праћена из буџета Српске. Раст пензија искључиво зависи од прихода Фонда ПИО и способности да се потраживања наплате", додао је Ђокић.

Он је навео да се у овој години мора раскинути споразум са Федерацијом БиХ /ФБиХ/ о ислатама пензија за које су остварене на подручју тог ентитета до 1992. фодине и да по том основу ФБиХ сваке године закине Српску за 47 милиона КМ.Оставите одговор