Пилуле за контрацепцију утичу на памћење

Ново истраживање показало је да жене које пију пилуле за контрацепцију боље памте емоције и атмосферу, али не и детаље неког догађаја. Више од сто милиона жена у свијету користи пилуле за контрацепцију, а тек је ово истраживање научника са Калифорнијског универзитета показало шта се у ствари догађа у мозгу и на који начин пилуле […]

четвртак, 15 септембра, 2011 / 09:14

Ново истраживање показало је да жене које пију пилуле за контрацепцију боље памте емоције и атмосферу, али не и детаље неког догађаја.

Више од сто милиона жена у свијету користи пилуле за контрацепцију, а тек је ово истраживање научника са Калифорнијског универзитета показало шта се у ствари догађа у мозгу и на који начин пилуле утичу на тип информација који се памти.

Испитанице које користе пилуле за контрацепцију могле су да се сјете мањег броја детаља неког од догађаја који је на њих емотивно утицао у односу на жене које их не користе. Ипак, оне су боље памтиле осјећај који је тај догађај у њима изазвао од испитаница из друге групе.

Примјећено је и да разлика није толико велика у зависности од мјере у којој таблета инхибира полне хормоне као што су естрогени и прогестерон да би се спријечила трудноћа, а за које је установљено да су повезани са меморијом жена.

Испитаницама су научници показивали фотографије мајке, сина и аутомобилске несреће, с тим што је једној групи речено да је у несрећи само слупан аутомобил, а другој групи речено је да се дјечак бори за живот.

Након недељу дана, од испитаница се очекивало да се присјете те ситуације, а резултати су показали да се жене које пију пилуле за контрацепцију јасније сећају приче, рецимо, да се одиграла несрећа, да је дечак одведен у болницу где му је оперисана повређена нога, док су се жене које не узимају пилуле јасније сјећале детаља као што је чињеница да је на месту несреће био и хидрант за воду и слично.

Психолози кажу да ће ови резултати допријнети добијању одговора на питање зашто жене чешће пате од посттрауматског стреса него мушкарци, као и расветљавању разлика у памћењу које су засноване на полу.

Мушкарци обично за памћење користе десну половину мозга и боље памте атмосферу од детаља. Ово истраживање показало је да жене које пију пилуле за контрацепцију догађаје памте слично мушкарцима, док оне код којих се циклус регулише природно више пажње посвећују детаљима и за памћење користе лијеву половину мозга, преноси "Дејли мејл".Оставите одговор