Пикасо у Козарској Дубици

У Народној библиотеци у Козарској Дубици тврде да имају дјело Пабла Пикаса, шпанског сликара и једног од најпознатијих умјетника 20. вијека. Графика славног сликара, коју су годинама у тајности чували, ипак није потписана. На дјелу је само датум, али надлежни у библиотеци твде да аутентичност није упитна. Пикасово дјело је поклон библиотеци у родном крају […]

петак, 17 јануара, 2014 / 08:38

У Народној библиотеци у Козарској Дубици тврде да имају дјело Пабла Пикаса, шпанског сликара и једног од најпознатијих умјетника 20. вијека. Графика славног сликара, коју су годинама у тајности чували, ипак није потписана.

На дјелу је само датум, али надлежни у библиотеци твде да аутентичност није упитна.

Пикасово дјело је поклон библиотеци у родном крају од некадашњег народног хероја Бошка Шиљеговића. Он је слику добио у Паризу 1964. године као учесник комунистичког конгреса.

Бивши директор Центра за културу у Козарској Дубици Стојан Бањац казао је за бањолучку Алтернативну телевизију да је био "престрашен како да сачувају ту слику".

"Нисмо у то вријеме имали техничке услове да је можемо сачувати. Једино се могла сачувати шутањем", испичао је Бањац.

Слика је у библиотеци од краја 80-их година прошлог вијека, а чувају је у сефу.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро потврђује да ће тражити могућност да се слика, уколико се потврди аутентичност, на адекватан начин заштити и изложи.

Ова графика је само дио богатог легата Бошка Шиљеговића библиотеци у Козарској Дубици. Ту је и књига Хенрија Кисинџера, коју је амерички дипломата својевремено лично потписао и поклонио Шиљеговићу.0 КОМЕНТАРА

  1. “Он је слику добио у Паризу 1964. године као учесник комунистичког конгреса.“

    Откуд комунистима Пикасове слике? Вјероватно опљачкано у шпанском грађанском рату. Ишли да се боре против Франка, ал’у курцу. Ишли пљачкати.

    Под хитно слику вратити шпанском народу!