ПИК и Инцко властима у РС: Бонска овлаштења “на готовс“

Власти Републике Српске треба да пониште одлуку о референдуму, или ће високи представник у БиХ Валентин Инцко употријебити бонска овлаштења и то учинити умјесто њих, рекао је један од чланова Савјета за провођење мира, напомињући да је то став већине чланова ПИК-а. Неименовани саговорник "Дневног аваза", представљен само као истакнути члан ПИК-а, изјавио је да […]

петак, април 22, 2011 / 11:10

Власти Републике Српске треба да пониште одлуку о референдуму, или ће високи представник у БиХ Валентин Инцко употријебити бонска овлаштења и то учинити умјесто њих, рекао је један од чланова Савјета за провођење мира, напомињући да је то став већине чланова ПИК-а.

Неименовани саговорник "Дневног аваза", представљен само као истакнути члан ПИК-а, изјавио је да је за међународну заједницу одлуком о референдуму "пређена линија која се није смјела прећи".

Према његовим ријечима, РС не може имати референдум о питању које није у надлежности ентитета.

"Ни Суд ни Тужилаштво БиХ нису компентенције које су с ентитета пренесене на државни ниво. То су надлежности које су увијек припадале држави. Самим тим, ово је питање Дејтона", рекао је саговорник "Аваза", који сматра да су закључци Народне скупштине РС о референдуму у директној супротности са Дејтонским споразумом.
Он је додао да се нада да ће власти РС искористити понуђену прилику, поново размотрити своје акције и поништити одлуку о референдуму.

Народна скупштина РС усвојила је 14. априла одлуку о расписивању референдума у РС на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, те њихову неуставну верификацију у парламенту БиХ.

Посланици су усвојили сет од 29 закључака, међу којима и закључак да се Народна скупштина РС ограђује од рада Суда и Тужилаштва БиХ, као и да те правосудне институције генеришу међунационалну мржњу и нетрепељивост.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *