Петровићева: Два милиона дају за непознате лобисте, а основну медицинску опрему добијамо као донацију Србије

"Само током прошле године Влада Републике Српске је уплатила скоро два милиона КМ наводним консултантима из иностранства, за које не знамо ни ко су, ни који су ефекти њихових консултација. С друге стране, врло добро знамо да смо основну медицинску опрему добијали као донацију Србије, да вакцине такође добијамо из донација, да здравствени сектор трпи тешке притиске, а привредници који су опстали на тржишту током протекле године трпе озбиљне губитке".

четвртак, 25 марта, 2021 / 10:33

"Новца очигледно има довољно, али за тајне консултанте, возање авионима по свјетским дестинацијама, нове аутомобиле и друге привилегије отуђене и бахате власти", рекла је портпарол ПДП-а Ања Петровић.

Петровић каже да је плаћање тајних консултаната устаљена пракса која Српску кошта милионе марака, а резултат је подједнако невидљив као и саме консултантске куће:

"ПДП је у оквиру истраживања 150 афера власти још 2016. године објавио списак више консултантских кућа с којима је сарађивала Влада Републике Српске, али никада нисмо сазнали чему они заправо служе. Оквирна процјена тада је била да је за консултације потрошено преко 30 милиона КМ, о чему никада није поднесен извјештај, нити се зна шта су грађани Републике Српске имали од разних договора са консултантским фирмама. Ту можемо наћи и поједине америчке лобистичке фирме. Ако је ефекат њиховог рада да се функционери из Републике Српске стављају на америчке црне листе, да тадашња премијерка Жељка Цвијановић на наш рачун отпутује у Вашингтон да се слика у маси грађана и туриста на инаугурацији предсједника Трампа или да објави фотографију са његовим отпуштеним савјетником који је касније завршио у затвору због превара, онда се може рећи да смо заправо плаћали антилобистичке активности", истиче она.

Петровић каже да је један од могућих закључака који се може извести из свега јесте да је то један од начина на који СНСД и странчице окупљене око њих извлаче новац из буџета, који користе за соје кампање и политичку корупцију која је код нас достигла највиши ниво.