Петровић од Бијељине: Функције не смију бити плијен

"Власт се код нас често схвата као владање, што је погрешно. Као одговорни људи, сви би требало да погледамо једни другима у очи и размислимо да ли однос цијелог друштва према изборима и свему што из њих произилази доприноси демократском развоју", истакао је градоначелник Љубиша Петровић, поводом Свјетског дана избора.

четвртак, 4 фебруара, 2021 / 18:29

Он сматра да се на функције не смије гледати као на плијен, него као на прилику да се да све од себе, како би се оправдало указано повјерење народа.

"Да ли народ посматрамо само као бираче или као људе који живе поред нас, с којима дијелимо потребе и проблеме", запитао је Петровић и додао "Плашим се да, као друштво, нисмо начисто са свим овим питањима и да нам треба оно што означавамо ријечју која често губи смисао због непрестаног понављања, а то је реформа."

Градоначелник је нагласио да су локални избори 2020. године показали да је могуће на коректан начин представити своје намјере народу, а истовремено избјећи политиканство и препуцавање, што је, како је поручио, Бијељину приказало у љепшем свјетлу.

Честитајући градоначелнику и одборницима на освојеним мандатима, предсједник Градске изборне комисије Дијана Савић-Божић подсјетила их је да нису изабрани да владају, већ да врше јавне послове у интересу свих грађана, и то само привремено. "Избори представљају највидљивију манифестацију моћи грађана и ми сви требало би да будемо тога свјесни", прецизирала је она.

Предсједник Скупштине Града Александар Ђурђевић указао је да има простора за побољшање изборног процеса у БиХ и да су сваки избори прилика да уочимо и отклонимо недостатке. "Честитам Градској изборној комисији на успјешном провођењу локалних избора, иако су они одржани у условима пандемије. ГИК је на све изазове одговорио успјешно", оцијенио је Ђурђевић.

Одборник у Скупштини Града Славиша Марковић изразио је задовољство због добре атмосфере у предизборној кампањи и рада Градске изборне комисије. Он је додао да су неправилности које су примијећене у другим локалним заједницама посљедица мањкавости Изборног закона БиХ, који би, према његовом мишљењу, требало унаприједити.

Одборник Златан Лазаревић навео је да се проблеми, између осталог, огледају у манипулацији резултатима појединачних кандидата унутар изборних листи.