Петров нови мандатар, Милановић предсједник Сабора?

Хрватски медији вечерас су објавили да се незванично сазнаје да су Мост и коалиција Хрватска расте постигле договор да мандатар за састав владе буде Божо Петров из Моста, а предсједник СДП Зоран Милановић предсједник Сабора. Лидер Моста Божо Петров изјавио је после састанка са Зораном Милановићем и представницима коалиције Хрватска расте да су се Мостови […]

недеља, 20 децембра, 2015 / 21:34

Хрватски медији вечерас су објавили да се незванично сазнаје да су Мост и коалиција Хрватска расте постигле договор да мандатар за састав владе буде Божо Петров из Моста, а предсједник СДП Зоран Милановић предсједник Сабора.

Лидер Моста Божо Петров изјавио је после састанка са Зораном Милановићем и представницима коалиције Хрватска расте да су се Мостови саборски посланици и чланови Националног вијећа на заједничком састанку усагласили ко ће бити кандидат за премијера, али да с тиме још не желе да изађу у јавност, јавила је регионална телевизија Н1 а преноси Танјуг.

Јутарњи лист, позивајући се на једног од учесника састанка, објавио је да је Мост прихватио приједлог СДП да мандатар буде Божо Петров, док је мјесто предсједника Сабора понуђено СДП.

Истовремено, предсједник ХДЗ Томислав Карамарко изјавио је за Нову ТВ да је његова странка у суботу прекинула преговоре с Мостом и да „више не учествује у тој процедури”.

„Нисам се сложио с трипартитном владом, само сам био спреман разговарати о њој”, казао је Карамарко.

На питање РТЛ да ли ће ХДЗ направити „салто мортале” и вратити се у преговоре, Карамарко је одговорио да повратка нема.

„Изгледам ли као да могу направити салто мортале? Постоји граница иза које се не повлачим”, истакао је лидер ХДЗ-а.

Раније данас коалиција Мост независних листа позвала је Хрватску демократску заједницу и Домољубну коалицију којој је она на челу, да се до понедељка до 16 сати изјасне да ли желе да се укључе у започети процес формирања парламента и владе, али без икаквих додатних услова који би мијењали већ потписани документ двају страна.

Мост у саопштењу објашњава како додатно вријеме ХДЗ-у даје као што је дао и СДП-овој коалицији након одлука њихових тијела да не приступе тројном формирању свих нивоа власти, јавља Хина а преноси Танјуг.