Петронијевић: Пресуда из Француске нелегална

Пресуда француског суда да некадашњи лидери Републике Српске Радован Караџић и Биљана Плавшић треба да плате одштету од 200.000 евра бошњачкој породици Ковач из Фоче, јер су наводно криви због њиховог злостављања током рата у БиХ, је незаконита, оцијенио је у изјави Срни члан Караџићевог правног тима адвокат Горан Петронијевић.  "У принципу од тога нема […]

среда, март 16, 2011 / 12:29

Пресуда француског суда да некадашњи лидери Републике Српске Радован Караџић и Биљана Плавшић треба да плате одштету од 200.000 евра бошњачкој породици Ковач из Фоче, јер су наводно криви због њиховог злостављања током рата у БиХ, је незаконита, оцијенио је у изјави Срни члан Караџићевог правног тима адвокат Горан Петронијевић.

 "У принципу од тога нема ништа, јер то је на први поглед незаконита одлука. У односу на Караџића нема правоснажне пресуде да је уопште крив, а поготово нема узрочно посљедичне линије између тога за шта би он евентуално био проглашен кривим и онога што они тврде да им се догодило", рекао је Петронијевић.

Петронијевић је истакао да пресуда француског суда за материјалну одштету нема никаквог утицаја на суђење Караџићу у Хашком трибуналу.

"Та пресуда не може утицати ни на који начин. То је мишљење неког парничног суда који је себи дао за право да одлучује о стварима о којима не може да одлучује. Они не могу одлучивати да је неко крив", рекао је Петронијевић.

Он је додао да ова пресуда не значи да су Караџић и Плавшићева проглашени кривима, него се ради о пресуди за накнаду штете, па је суд досудио одштету.

"Како ће они да спроведу одлуку, од кога да наплате, ако уопште до тога дође. То су првостепене одлуке, које су подложне преиспитивању", рекао је Петронијевић, додавши да адвокатски тим Караџића неће реаговати на пресуду, јер то сматра неозбиљним.

Петронијевић је навео да француски суд не може да утврђује одговорност на начин да су Караџић и Плавшићева одговорни за патње које су претрпљене усљед злочина против човјечности у БиХ од априла 1992. године.

"Они не могу да утврђују одговорност на тај начин. Они морају да се позову на одлуку кривичног суда, а тај кривични суд може да буде само суд који се бави тим послом", навео је Петронијевић.

Он је додао да у случају Плавшићеве француски суд може да се позове на то да постоји правоснажна пресуда, док код Караџића не може.

Петронијевић је подсјетио на неке сличне поступке који су вођени и у Америци, те оцијенио да је пресуда суда у Паризу "занимљива као случај, који можда говори више о ставу француске јавности и правосуђа према проблему".

Суд у Француској одлучио је данас да су некадашњи лидери Републике Српске Радован Караџић и Биљана Плавшић криви због злостављаља почињеног у вријеме рата у БиХ 1992. године и да породица Адила и Зухре Ковач треба да добије одштету од 200.000 евра.

Одштета је додијељена Адилу и Зухри Ковач, те њиховој дјеци, који су избјегли у Француску након што им је кућа била нападнута на почетку рата у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *