Петрић: Изборни закон је зрео за промјену

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић оцијенио је да стање изборног система у БиХ није нимало оптимистично, да је изборни закон "зрео за промјене" и да би све изборне активности требало ускладити до краја године како би наредни избори били расписани у мају 2014. године. Петрић је оцијенио да је на посљедњим општим и […]

субота, 4 маја, 2013 / 20:10

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић оцијенио је да стање изборног система у БиХ није нимало оптимистично, да је изборни закон "зрео за промјене" и да би све изборне активности требало ускладити до краја године како би наредни избори били расписани у мају 2014. године.

Петрић је оцијенио да је на посљедњим општим и локалним изборима у БиХ на дјелу била фиктивна пријава гласача, односно изборни инжењеринг и додао да је неопходно да се промјенама ријеши проблем разних ванинституционалних група као што је коалиција "Први март".

Петрић је рекао да је изборни закон БиХ подложан злоупотребама нарочито због отворених листа и фиктивних пријава пребивалишта, што је виђено у Сребреници, Источном Дрвару и Трнову у Федерацији БиХ.

Рјешење би, према његовом мишљењу, требало тражити у измјенама Закона о пребивалишту грађана, али главне интервенције би требало да буду урађене у Изборном закону БиХ.

"Поред имплементације одлуке у ‘предмету Сејдић-Финци’, ту је и спровођење одлука Уставног суда БиХ у погледу изборних јединица из РС за Парламент БиХ, као и преиспитивање свих изборних јединица, осим за Народну скупштину РС, што је већ урађено, а у складу са одредбама Изборног закона БиХ", указао је Петрић у изјави за сарајевски "Дневни аваз".

Посебан проблем, према његовим ријечима, представља стање у дистрикту Брчко.
"На општим изборима грађани Брчко дистрикта могу гласати за органе власти РС или ФБиХ и за органе власти БиХ, у складу са својим ентитетским држављанством. Чињеница је да су надлежни у дистрикту пропустили да грађанима понуде опцију ентитетског држављанства, да су та држављанства изгледа изгубили и они грађани који су га имали. То доводи у опасност бирачко право великог броја њих", каже Петрић.0 КОМЕНТАРА