Петнаест дана за потврду опитужнице против Атифа Дудаковића и његових башибозука

Суд БиХ примио је оптужницу Тужилаштва БиХ против бившег генерала Атифа Дудаковића и 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, која их терети за злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Крајине 1995. године, потврђено је Срни из ове правосудне институције.

петак, 12 октобра, 2018 / 15:27

На питање Срне када би се могло очекивати потврђивање оптужнице, Суд је у писаном одговору навео да је рок за потврђивање осам дана, а у сложеним предметима 15 дана од дана пријема, што је у складу са одредбом члана 228 став 2 Закона о кривичном поступку БиХ.

О одлуци Суда поводом предметне оптужнице јавност ће бити благовремено информисана саопштењем Суда.

Тужилаштво БиХ јуче је подигло оптужницу против бившег генерала Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ.

Они су оптужени за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпусуса за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужница их терети за убиства више од 300 лица српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Дио оптужнице за Атифа Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени се терете за кривично дјело злочина против човјечности, а Атиф Дудаковић и за ратни злочин против цивилног становништва.