Петицију за блокаду АКТА потписало 2,4 милиона људи

Европски парламент данас је добио петицију коју је потписало више од 2,4 милиона људи и у којој се тражи блокада Међународног споразума за борбу против пиратерије на интернету (АКТА). Лидер кампање Алекс Вилкс рекао је да је АКТА "траљаво израђена" и да је то "корак уназад за слободе и вриједности које чине срж ЕУ". ЕУ […]

уторак, 28 фебруара, 2012 / 20:34

Европски парламент данас је добио петицију коју је потписало више од 2,4 милиона људи и у којој се тражи блокада Међународног споразума за борбу против пиратерије на интернету (АКТА).

Лидер кампање Алекс Вилкс рекао је да је АКТА "траљаво израђена" и да је то "корак уназад за слободе и вриједности које чине срж ЕУ".

ЕУ је током протекле седмице суспендовала ратификацију АКТА како би од Европског суда правде затражила да донесе одлуку о легалности закона.

Од 27 чланица ЕУ, 22 су потписале АКТА, али тек треба да их ратификују. Међу потписницима су и САД, Јапан, Аустралија, Канада, Јужна Кореја и Сингапур.

Предсједавајућа парламентарног комитета за петиције Еминија Мазони рекла је да за њу "није неуобичајено" да добије документ који је потписао тако велики број грађана.

Међутим, она је нагласила да су је лобирале и групе које су за АКТА, међу којима је и Међународна конфедерација удружења писаца и композитора.

Комитет за петиције ће током идућег мјесеца донијети одлуку да ли је петиција прихватљива и да ли ће бити уврштена у дискусију о АКТА.

Европски парламент не може мијењати споразум али може да гласа за његово усвајање или одбацивање.Оставите одговор