Пет очију: Откривена глобална мрежа троловања на високом нивоу

Унутар глобалне шпијунске мреже под називом "Пет очију", коју чине партнерске обавјештајне мреже из Велике Британије, САД, Аустралије, Канаде и Новог Зеланда, радиле су јединице задужене за упад, превару и контролу интернетских комуникација путем ширења лажних информација. Ово се наводи у документима које је медијима доставио бивши службеник америчке Агенције за националну безбједност /НСА/ Едвард […]

уторак, 25 фебруара, 2014 / 13:36

Унутар глобалне шпијунске мреже под називом "Пет очију", коју чине партнерске обавјештајне мреже из Велике Британије, САД, Аустралије, Канаде и Новог Зеланда, радиле су јединице задужене за упад, превару и контролу интернетских комуникација путем ширења лажних информација.

Ово се наводи у документима које је медијима доставио бивши службеник америчке Агенције за националну безбједност /НСА/ Едвард Сноуден.

У овим тимовима налазили су се високо обучени професионалци чији су циљеви били “убацивање разних врста лажног материјала на интернет” и “употреба друштвених наука и других техника за манипулацију комуникацијама на свјетској мрежи ради остварења жељеног исхода”.

Нове информације налазе се у строго повјерљивом документу “Заједничке обавјештајне групације за проналажење пријетње” /ЈТРИГ/ из британске обавјештајне агенције “ГЦХК”. Документ је био доступан само чланицама партнерства “Пет очију”.

У документу је истакнуто које се тактике користе да би се постигли главни циљеви ЈТРИГ-а, пренијела је “Русија данас”.

Међу наведеним тактикама је “дискредитовање мете”, у шта спада постављање материјала на интернету који се лажно приписује циљаној особи, лажни постови на блоговима и постављање “негативних информација” гдје год је то могуће.

У остале тактике дискредитовања спада и постављање “слатке замке”, односно намамљивање жељене особе сексом у компромитујуће ситуације, измјена фотографије циљане особе на друштвеним мрежама и слање порука електронском поштом или телефоном колегама, комшијама и пријатељима.

“Да би се `дискредитовала компанија`, ГЦХК би могла да прослиједи повјерљиве информације другим фирмама, медијима, постави негативне информације на одговарајуће форуме или прекине договоре и уништи пословне односе”, наводи се у документу.

Крајњи циљ ЈТРИГ је да, како је наведено у документу ГЦХК, употребом “техника на интернету покрене дешавања у стварном или сајбер свијету”.0 КОМЕНТАРА

 1. Sto se tice Snoudena…on lako moze biti i Trojanski konj…tako da ne bih o tome.

  A sto se tice gomile informacija koje se valjaju netom i “uticaja“ na takve informacije,putem sirenja laznih informacija itd….to nije nista novo.
  Masinerija je postojala od vremena stampanja prvih novinskih stupaca.
  Svako ko ima zelju da utice na javno mnjenje na bilo koji nacin i iz bilo kojih razloga,svakako ce uticati na pisce tih clanaka.

  Komentari kao komentari.Putem drustvenih mreza(poput globalne kafane),neko iz dosade,neko iz nekih drugih razloga ce “caskati“.
  Drugi je problem koliko ljudi koriste mozak za rezonovanje a koliko se “orjentisu“ na ovaj polujavni trac…