Пет кључних индустрија попушта под теретом енергетске кризе

Енергетска криза се погоршава и ставља додатни притисак на индустрије сировина које су главни градивни елемент свјетске привреде.

понедељак, 22 августа, 2022 / 11:55

Компаније из индустрија као што су производња челика, ђубрива и алуминијума бивају приморане да – због чињенице да значајно зависе од цијена енергената – затворе фабрике усљед пораста цијена. Материјали неопходни за производњу електричних аутомобила или соларних панела такође су на удару.

Ова неизвијесност може додатно да оптерети домаћинства која већ трпе ефекте високе стопе инфлације, али и да гурне привреде у рецесију. А ако ствари сада изгледају црно, на зиму како тумаче стручњаци могу бити и горе. Каква је заправо ситуација по секторима?

Индустријски метали

Капацитет за производњу цинка и алуминијума се у Европи смањио за око 50 одсто у протеклих 12 мјесеци, а изгледа да тренду још није дошао крај. Раније ове седмице, компанија Норск Хyдро АСА најавила је план да затвори топионицу алуминијума у Словачкој крајем септембра. Компанија Нyрстар има исте планове за своју топионицу цинка у Холандији. Разлог обије одлуке је вртоглави раст цијена, како наводе из компанија.

Како су залихе у Европи већ ниске, ово ће додатно отежати ситуацију по питању количина из увоза. Произвођачи алуминијума пате и у провинцији Сичуан у Кини, гдје главни проблем представља суша. Због тога је компанија Хенан Зхонгфу Индустрy морала да заустави рад топионице на недјељу дана.

Ситуација није лакша ни у САД, гдје је компанија Сентури Алуминум ван погона ставила своју огромну фабрику у Кентакију након што су цијене енергената учиниле производњу непрофитабилном.

И док произвођачи бакра не осјећају пуни удар кризе, због природе производног процеса, ни они нису у потпуности поштеђени. На примјер, неки трошкове преливају на потрошаче кроз додатне наплате везане за енергенте.

Челик

Рестрикције електричне енергије у провинцији Сичуан су погодиле више од 70 одсто локалних челичана, изазвавши или смањење обима производње или затварања. Ово је довело до поскупљења и руде гвожђа, и челика. Бритисх Стеел је једна од компанија која због већих трошкова подиже цијене. Иако је то у прошлости могло да прође због снаге европске економије, питање је шта ће се десити сада када је изгледно да ће привредни раст бити мањи.

У САД најмање двије челичане су смањиле обим производње због раста цијена енергената.

"Зелени метали"

Кинеска енергетска криза ће вјероватно довести до пораста цијене литијума. У Сичуан провинцији се прошле године произвело више од петине цјелокупног кинеског литијума, показују подаци БлумбергНЕФ. Аналитичари очекују да цијене скоче, макар у првом периоду.

Ова провинција је такође битна за производњу полисиликона који се користи у производњи соларних панела. Цијена овог материјала, који је такође неопходан за производњу возила и рачунарских чипова, скочила је за 12 одсто само прошле седмице.

Вјештачка ђубрива

Европске компаније које се баве производњом вјешачких ђубрива такође зависе од цијене природног гаса. И оне, али и сличне компаније у Кини, управо због скока цијене морају да смањују обим производње. Пољопривредници се труде да обезбиједе довољне количине хране а више цијене ђубрива би могле да их натјерају да га користе у мањој мјери, што би могло да доведе до мање жетве.

Европа је изгубила најмање четвртину свог капацитета производње вјештачког ђубрива, а из Међународног удружења произвођача вјештачког ђубрива предвиђају да ће потрошња ђубрива на свјетском нивоу сљедеће године опасти на ниво из 2008.

Шећер

Из европског гиганта у производњи шећера који је упозорио на могуће преливање цијена, компаније Суедзуцкер, рекли су да имају план да се пребаце на друге изворе енергије ако Русија прекине доток гаса.

Аналитичари, пак, наводе да би ово могао да буде скуп процес и да би потрошачи посљедично плаћали још више за шећер, а рачуни за намирнице им свакако нису мали.