Перу: Откривене можда најстарије пирамиде

Перуански археолози открили су недавно у сјеверним џунглама Перуа два древна пирамидална комплекса стара преко 4.000 година који су, ако се испостави да је прелиминарно датовање тачно, најстарији храмови откривени у тој земљи. Откриће два древна комплекса пирамида у близини града Хаена доказ је да се монументална архитектура хиљадама година пре доласка Шпанаца, проширила преко […]

недеља, 19 јуна, 2011 / 14:07

Перуански археолози открили су недавно у сјеверним џунглама Перуа два древна пирамидална комплекса стара преко 4.000 година који су, ако се испостави да је прелиминарно датовање тачно, најстарији храмови откривени у тој земљи.

Откриће два древна комплекса пирамида у близини града Хаена доказ је да се монументална архитектура хиљадама година пре доласка Шпанаца, проширила преко Анда и дошла све до џунгле, преноси лист „Археологија”.

Два налазишта, Монте Гранде и Сан Исидро, су били прекривени вегетацијом и локално становништво га је користило као отпад и клозет пре доласка археолога који су почели ископавања.

Вођа тима, перуански археолог Квирињо Оливера тврди да су храмови дјело ране Бракаморос културе – конфедерације амазонских племена која су живела на данашњој граници Перуа и Еквадора.

Према његовим речима, откриће храмова је јединствено не само због њихове старости већ и због локације – контакт зоне између џунгле и Анда.