Перу: Демонстранти заузели аеродром

Хиљаде демонстраната, који се противе енергетским и рударским пројектима на југу Перуа, преузели су комерцијални аеродром, рекли су званичници, док се влада бори да успостави ред дан након што је пет лица погинуло у сукобу са полицијом. Шеф локалне полиције Ерберт Росас рекао је Ројтерсу да је око 3000 демонстраната блокирало писту на аеродрому Хулијака […]

недеља, 26 јуна, 2011 / 10:50

Хиљаде демонстраната, који се противе енергетским и рударским пројектима на југу Перуа, преузели су комерцијални аеродром, рекли су званичници, док се влада бори да успостави ред дан након што је пет лица погинуло у сукобу са полицијом.

Шеф локалне полиције Ерберт Росас рекао је Ројтерсу да је око 3000 демонстраната блокирало писту на аеродрому Хулијака у региону Пуно и да се неколико стотина полицајаца повукло како би избјегли нове сукобе.

Одлазећи предсједник Алан Гарсија рекао је да је циљ демонстрације, у којима у већином учествује старосједилачко становништво, добити удио у власти новоизабраног предсједника Ољанте Умале, који преузима дужност 28. јула.

"Овдје су на дјелу мрачни политички интереси који хоће власт. Они желе да изврше притисак на владу Ољанте Умале пријетњама и насилним протестима", рекао је Гарсија новинарима, не износећи детаље.

Умала, бивши војни официр и љевичар, заснивао је своју кампању на окончању сукоба у којима су супротстављени мали сиромашни градови и велике нафтне и рударске компаније. Умала је обећао да ће владати као умјерена струја, али је његова база подршке у јужним сиромашним провинцијама Перуа.

Демонстранти се често окупљају ради заштите ријетких ресурса воде, земље својих предака или да се жале због могућег загађења од нових рудника.

Они често траже и директну корист или економске бенефиције од рударства и нафтних пројеката који су помогли овој држави на Андама да постане једна од најјачих земаља у развоју, али са трећином становништва које живи у сиромаштву.

Кабинет Гарсије укинуо је у петак дозволу за рад на руднику сребра канадској фирми "Бер крик" како би убиједио локално становништво да оконча протесте, који трају више од мјесец дана.

Извршни директор канадске компаније Ендру Свортоут рекао је агенцији Ројтерс да ће ова компанија тужити владу како би поново добила своје концесије, а аналитичари вјерују да ће потез владе поколебати стране компаније да инвестирају у Перу.

"Бер крик" планирао је почетак производње сребра 2012. године у мјесту Санта Ана, око 1 385 километара од Лиме. Овај рудник има резерве од 63,2 милиона унци сребра.