Перенчевић: Привуцимо инвеститоре заједно

Позивам начелника општине Лакташи, Милована Тополовића, да заједно формирамо тим стручњака, који би израдио маркетиншку стратегију за привлачење страних инвеститора и отварање нових радних мјеста у овој општини, рекао је члан Општинског одбора СДС-а у Лакташима, Жељко Перенчевић. Перемчевић каже да је шест мјесеци прошло од локалних избора, а о страним инвестицијама и отварању нових […]

среда, април 3, 2013 / 09:41

Позивам начелника општине Лакташи, Милована Тополовића, да заједно формирамо тим стручњака, који би израдио маркетиншку стратегију за привлачење страних инвеститора и отварање нових радних мјеста у овој општини, рекао је члан Општинског одбора СДС-а у Лакташима, Жељко Перенчевић.

Перемчевић каже да је шест мјесеци прошло од локалних избора, а о страним инвестицијама и отварању нових радних мјеста се од владајуће гарнитуре, коју чини СНСД и ДНС, не чује више ништа, и вјероватно ће овој теми поново посветити више пажње пред изборе у октобру 2014. године.

„Препознали смо ресурсе, дефинисали просторе индустријске зоне, законску регулативу која се тиче локалне заједнице максимално смо прилагодили инвеститорима. Поједноставили смо процедуре за додјелу земљишта и прикупљање документације. То инвеститорима улива повјерење, а нама отвара пут за квалитетну сарадњу,“ говорио је у кампањи стари и нови начелник општине Лакташи, Милован Тополовић.

Општина Лакташи је кроз значајна издвајања из Буџета за капиталне инвестиције, само у овом миленију, издвојила преко 80 милиона конвертибилних марака. Услови за живот становништва нису бољи. И ако је ова општина прва у Републици Српској која је задовољила међународне стандарде за управљање квалитетом јавних услуга у јавној управи, очекивана маса страних инвеститора је изостала.

Перенчевић истиче, да је оно што је општина до сада урадила само темељ за привлачење страних инвеститора и отварање нових радних мјеста. Он наводи, да се начелник општине преварио ако мисли да ће на основу тих погодности, било који странац доћи у Лакташе и отворити радно мјесто.

„Те погодности нуде и друге општине широм Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске. Не видим у чему би се Лакташи разликовали од тих општина. То једноставно није довољно. Ни једна страна фирма неће сама доћи и отворити радна мјеста у Лакташима. За тако нешто нам је конкуренција пре велика. Ако смо створили предуслове за страна улагања, онда морамо ићи корак даље. А то значи активно тражење потенцијалних инвеститора и промовисање разлика и погодности у односу на неке друге општине или државе. Морамо бити јединствени, имати јасан план и морамо активно радити на томе. Вјерујем да постоје и оне фирме, које о отварању предузећа или погона у у БиХ, никад нису ни размишљали. Можда управо код њих лежи шанса за Лакташе“, рекао је Перенчевић.

Он каже да би циљна група општине, због тамошњих високих цијена рада, требала бити првенствено мала и средња предузећа из Аустрије и Њемачке. Перенчевић истиче да за почетак не треба разговарати са гигантима, већ са онима за које је цијена рада пресудна и који могу брзо инвестирати.

„Та предузећа су за Лакташе у овом тренутку најинтересантнија. То кажем зато, јер су нам хитно потребна нова радна мјеста. Ако смо у стању да привучемо страно предузеће, које би отворило само 50 радних мјеста, онда је то почетак. Десет таквих предузећа значило би 500 сигурних радних мјеста,“ казао је Перенчевић.

Подсјећајући да начелник општине по овом питању ништа не ради, Перенчевић каже да је спреман да у овим активностима помогне, јер је народ гладан.Оставите одговор