Пекинг успјешно прикључио свој нуклеарни фузиони реактор "вјештачко сунце"

Пекинг је први пут успјешно прикључио свој нуклеарни фузиони реактор "вјештачко сунце", пише кинески "Пиплс дејли". Дизајниран је да буде чисти извор енергије, као право Сунце.

уторак, 8 децембра, 2020 / 23:45

Направљен да имитира природне реакције које се јављају на сунцу користећи гасове водоник и деутеријум као гориво, реактор "ХЛ-2М Токамак" је највећи и најнапреднији експериментални уређај за нуклеарну фузију у Кини.

Налази се у југозападној провинцији Сечуан и завршен је крајем прошле године. Реактор се често назива "вјештачким сунцем" због огромне топлоте и снаге коју производи, преноси РТ.

"ХЛ-2М Токамак" користи моћно магнетно поље за спајање вруће плазме и може да достигне температуре од преко 150 милиона степени Целзијуса, што је приближно десет пута топлије од Сунчевог језгра.

"Развој нуклеарне фузионе енергије није само начин за рјешавање кинеских стратешких енергетских потреба, већ има и велики значај за будући одрживи развој кинеске енергије и националне економије", објавио је "Пиплс дејли".

Пројекат је дио кинеског учешћа у Међународном термонуклеарном експерименталном реактору (ИТЕР) са сједиштем у Француској.

ИТЕР је највећи свјетски пројекат нуклеарне фузије и кошта око 20 милијарди еура. Укључује 35 земаља и очекује се да буде завршен 2025. године.

Кинески научници од 2006. године раде на развоју мањих верзија реактора нуклеарне фузије, укључујући "ХЛ-2М Токамак".

Фузија се сматра светим гралом енергије и она покреће Сунце, али постизање фузије је изузетно тешко и изузетно скупо.
Искоришћавањем енергије произведене нуклеарном фузијом могуће је искористити готово неограничену чисту енергију. Истраживачи широм свијета деценијама покушавају да постигну тај циљ. Главно питање је проналазак приступачног начина задржавања вруће плазме у цјевоводу у једном простору и одржавање стабилности довољне за појаву фузије.Оставите одговор