Пекинг тражи од Вашингтона да заштити долар

Кинески коментатори дочекују данас америчког потпредсједника Џозефа Бајдена нудећи савјет ровитој првој економији свијета: престаните да засипате своју привреду јефтиним кредитима. Рецепти који очекују Бајдена, који данас стиже у Пекинг, крећу се у распону од смањења државног буџета САД до борбе против сиромаштва. „САД су ушле у дуго раздобље пада”, пише економиста Сија Бин, који […]

среда, 17 августа, 2011 / 18:49

Кинески коментатори дочекују данас америчког потпредсједника Џозефа Бајдена нудећи савјет ровитој првој економији свијета: престаните да засипате своју привреду јефтиним кредитима.

Рецепти који очекују Бајдена, који данас стиже у Пекинг, крећу се у распону од смањења државног буџета САД до борбе против сиромаштва.

„САД су ушле у дуго раздобље пада”, пише економиста Сија Бин, који савјетује кинеску владу и централну банку.

Главни циљ Бајденове посјете је да боље упозна потпредсједника Си Ђинпинага, за кога се очекује да ће доћи на чело КП Кине идуће године и који ће посјетити Вашингтон ове јесени.

Очекује се да ће Бајден много чути и о Тибету и Тајвану – острву које Пекинг сматра за своје а Вашингтон снабдијева оружјем.

Али, бриге Кине око привреде САД су срж петодневне посјете.

Највећи страх Пекинга је могућа трећа рунда куповина америчких обвезница од стране америчке централне банке, Федералних резерви, позната као квантитативно растерећивање или QЕ.

Убацивањем новца у привреду, QЕ треба да потисне каматне стопе и подстакне улагања. Али, Пекинг страхује да ће нова интервенција Федералних резерви повећати цијене робе која се купује за доларе, подићи инфлацију и смањити вриједност дуга трезора САД од 1.200 милијарди долара.

„САД треба да се уздрже од покретања трећег по реду QЕ и морају да затегну своју монетарну политику како би подигли повјерење свијета у долар”, пише данас предсједник државне Кинеске банке Сијао Чанг у Чајна дејлију.

Пекинг непрекидно тражи од Вашингтона да заштити стране улагаче и долар.

До сада је Кина избјегавала да јавно излаже специфичне захтјеве, али овонедељни коментари у медијима које у потпуности контролише држава јасно кажу шта се жели.

„Кина има велики улог у процесу америчких економских промјена и очувању стабилности долара”, пише званична агенција Синхуа. Рјешавање економских проблема на „одговоран начин” унаприједиће америчко-кинеске односе, додаје агенција.

Кинески јавни дуг је мањи у поређењу са дуговима САД, Јапана и европских држава, без обзира на огромне државне новчане стимулансе које су помогле Кини да се брзо опорави од свјетске кризе из 2008.Оставите одговор