Пејовић: Не чуди ме изостанак Ђукановића, логичан Амфилохијев насљедник – Јоаникије

Протојереј и главни и одговорни уредник "Радио Светигоре" Никола Пејовић казао је да је владика Јоаникије "један од најомиљенијих епископа не само у Црној Гори, него и у српској цркви", те да би било "потпуно природно и логично да он буде и насљедник митрополита Амфилохија".

понедељак, 2 новембра, 2020 / 12:35

Он је у Јутарњем програму Нове С рекао да је владика Јоаникије "духовни син митрополита Амфилохија, епископ кога људи са истом љубављу и иситим поштовањем доживљавају као Амфилохија".

"Такође, човјек који има изразиту монашку црту, изузетно честит, приступачан и нардони владика”, рекао је Пејовић.

Истиче да је Јоаникије је један од најомиљенијих епископа, не само у Црној Гори, него и у српској цркви.

"И заиста би било потпуно природно и логично да он буде и насљедник митрополита Амфилохија. А колико сам видио, такво је расположење и међу епископима и ту не би требало да буде никакве дилеме", казао је Пејовић.

О свему ће ипак, како је рекао, одлучити Свети архијерејкси сабор.

Пејовић је демантовао писање медија да је Вучићев захтјев да говори на сахрани одбијен јер, колико он зна, такав захтјев није ни послат.

"Вучићев долазак нас је обрадовао, јер то значи боље односе Србије и Црне Горе", казао је Пејовић.

Коментаришући непоштовање мјера Националног координационог тијела за заразне болести током сахране митрополита Амфилохија, Пејовић је рекао да "такав догађај не може да се смјести у обичне ствари”.

"Знали смо да је митрополит близак са сваким човјеком и да он не може да се сахрани у кругу свештенства, он не припада само свештенству, припада цијелом српском народу и свим људима од Јужне Америка и Аустралије", истакао је Пејовић.

Пејовић је рекао да то што се на сахрани није појавио предсједник Црне Горе Мило Ђукановић није изненађујуће. Нагласио је да је предсједник Црне Горе послао телеграм саучешћа.

"Мислим да је више од 500 телеграма саучешћа било послато. Ово се може упоредити само са сахраном Патријарха Павла", оцијенио је Пејовић.