Печат времена за Нога и Попова

Награде Печат времена за књижевност, те за науку и друштвену теорију додијељене су Рајку Петрову Ногу и Чедомиру Попову. Жири књижевне награде у саставу проф. др Јован Делић, мр Владимир Димитријевић, Љиљана Богдановић и Александар Дунђерин једногласно је донио одлуку да се награда за књижевност „Печат времена“ додели Рајку Петрову Ногу за књигу „Запиши и […]

понедељак, 14 маја, 2012 / 13:51

Награде Печат времена за књижевност, те за науку и друштвену теорију додијељене су Рајку Петрову Ногу и Чедомиру Попову.

Жири књижевне награде у саставу проф. др Јован Делић, мр Владимир Димитријевић, Љиљана Богдановић и Александар Дунђерин једногласно је донио одлуку да се награда за књижевност „Печат времена“ додели Рајку Петрову Ногу за књигу „Запиши и напиши“, објављену 2011. године, у издању Београдске књиге из Београда.

Жири за додјелу награде за науку и друштвену теорију „Печат времена“, у саставу проф. др Ратко Марковић, проф. др Миле Савић, проф. др Немања Поповић, Љубомир Кљакић, мр Драгомир Анђелковић и Милорад Вучелић једногласно је донио одлуку да се награда додијели историчару Чедомиру Попову за књигу „Грађанска Европа (1770-1914) III – Друштвена и политичка историја Европе (1871-1914)“, објављену 2010. године, у издању Завода за уџбенике из Београда.

Награда, коју додјељују недељник „Печат“ и АБС Фондација, чине повеља и новчани износ од 500.000 динара.

Образложењa

-„Запиши и напиши“ Рајка Петрова Нога веома је значајно прозно дело у којем је идеја овог аутора, његово уметничко гесло – да индивидуални таленат има оправдање постојања само ако се добрим делом поништи у традицији из које је поникао – добила пуноћу смисла. „Запиши и напиши“ је жанровски хибридна књига, сложене структуре и несвакидашње вишегласности. Уз помоћ „несигурних сећања“ Ного мајсторски гради портрете и приче кроз које те портрете оживљава, смештајући своје остварење у простор између романескне фиктивне прозе и документарне мемоаристичке фактографије. Захваљујући, са друге стране, „поузданим читањима“ књижевних дела аутора о којима пише, Ногова књига добија озбиљну и дубоку есејистичку димензију, а портрети писаца интелектуалну уверљивост. Зато је велики број портрета грађен у дуплој експозицији – „несигурно сећање“ и „поуздано читање“ – са уметним песмама које су ту „да се у читању одмориш на пропланку“. – наводи се у образложењу књижевне награде.

-Дело Чедомира Попова „Грађанска Европа (1770-1914) III – Друштвена и политичка историја Европе (1871-1914)“ представља не само изванредну научну синтезу из домена опште европске историје краја 19. и почетка 20. века, већ и завршни део његове свеобухватне друштвене и политичке историје Европе, од епохе грађанских револуција 18. века до Првог светског рата. Историјска триологија „Грађанска Европа (1770-1914)“ представља животно дело Чедомира Попова, започето пре четврт века, а сукцесивно објављивано од 1989. до 2010. године. То дело, односно његова трећа књига „Друштвена и политичка историја Европе (1871-1914)“, убедљиво заслужује награду „Печат времена“ за науку и друштвену теорију. У том веома комплексном научном, али уједно и у језичком погледу бриљантно написаном делу, на складан начин прелама се огроман ауторов научноистраживачки опус. Маестрална синтеза његових разноврсних студија, из које произлазе темељно засновани закључци, преточена је у целовиту историју Европе од 1770. до 1914. године, у којој су обрађене како друштвене теме – од културних кретања до развоја филозофске мисли – тако и унутрашњи политички живот релевантних европских држава, те спољнополитичка димензија „Старог континента“. Таква целовита и квалитетом испуњена историја Европе од краја 18. до почетка 20. века није написана ни на једном другом јужнословенском језику, а историјске синтезе тог типа нису честе ни у глобалним размерама.Оставите одговор