ПДП захтијева „конкретан и прецизан пакет економских мјера“ објављен у Службеном гласнику

ПДП са захтијева од Владе РС да коначно у Службеном гласнику РС објави конкретан и прецизан пакет економских мјера којима ће помоћи привредницима којима је забрањен рад за вријеме епидемије корона-вируса да исплате плате радницима, као и порезе и доприносе на те плате.

уторак, 7 априла, 2020 / 16:04

Подсјећамо јавност да је главно образложење власти за увођење ванредног стања било да се то чини ради убрзавања економске подршке послодавцима којима је забрањен рад, а како би они задржали у радном односу своје раднике. Но, до данашњег дана, Влада Републике Српске ништа није конкретно учинила по том питању.

Због тога тражимо да Влада Републике Српске хитно учини оно исто што је на приједлог ПДП-а учинила Влада Брчко Дистрикта БиХ која је донијела одлуку о рефундацији трошкова најниже плате у износу од 520 КМ и припадајућих пореза и доприноса на плате радника код свих послодаваца којима је одлуком Владе забрањен рад за вријеме епидемије корона-вируса. Одмах по доношењу те одлуке, Влада Републике Српске треба да објави исту у Службеном гласнику Републике Српске, заједно са јавним позивом за расподјелу новчаних средстава свим привредним субјектима којима је забрањен рад, јер ти субјекти не могу да наставе да исплаћују плате радницима без конкретне подршке Владе.

Ако то не учини одмах…

Ако то не учини одмах, Влада Републике Српске ће бити директно одговорна за драматични талас отпуштања радника у привреди у априлу мјесецу. Упозоравамо Владу да њена Одлука о начину измирења пореза на доходак и доприноса за март 2020. године једноставно није довољна и конкретна мјера, јер умјесто да послодавци и радници већ од данас могу да подносе захтјеве за рефундацију минималних плата, пореза и доприноса, та уредба заправо предвиђа спору и неизвјесну административну процедуру евентуалне накнаде пореза и доприноса, без рефундације трошкова минималних плата и без конкретне и хитне подршке привреди која већ данас није ликвидна.

Такође, угледајући се на добре праксе држава у окружењу, попут Аустрије, Влада Републике Српске би требала да припреми и презентује оквиран календар постепеног укидања рестрикција пословним субјектима у наредном периоду, јер привредници због својих планова и задржавања радних мјеста морају оквирно да знају шта тачно треба да буде урађено и који резултати морају бити остварени како би се ублажавале наметнуте забране. У супротном, неће постојати било који јасни критеријуми на основу којих ће Влада доносити одлуке, а што, плашимо се, може имати несагледиве негативне посљедице по привреду, социјални статус радника и, уопште, готово све грађане Републике Српске.

Информативна служба Партије демократског прогресаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *