ПДП тражи нови закон: Генсек Милко за спајање општих и локалних избора

Генерални секретар Партије демократског прогреса Милко Грмуша рекао је на данашњој конференцији за медије да ПДП очекује да се уђе у процес измјена Изборног закона, како би наредни изборни били фер и регуларни:

понедељак, 29 јула, 2019 / 16:25

"Подсјетићу да је ПДП већ дан након избора ЦИК-у поднио читав низ аргументованих дописа који су евидентирали бројне пропусте и неправилности током изборног процеса, како и на сам дан избора, тако у кампањи. Нерегуларности је накнадно потврдио и ОЕБС у свом извјештају", истакао је Грмуша.

Он је рекао да је ПДП дан након избора упозорио да ће бити проблем легитимитета при формирању извршне власти, а да су измјене Изборног закона управо и предуслов за формирање легитимних власти на свим нивоима, укључујући и ниво БиХ:

"Потребан је политички консензус да се ово питање ријеши и да прије локалних избора имамо нова изборна правила. Тада би требало спојити опште и локалне изборе, тако бисмо и уштедили новац наших грађана, али и изјегли сумњу у легитимитет наших представника, посебно на БиХ нивоу", казао је Грмуша.

О питању покретања иницијативе за нови грб Републике Српске, Грмуша је рекао да је у реду што се неко из владајућих структура сјетио и тог питања након пуних једанаест година: "Међутим, иако је то битна ствар, у овом осјетљивом политичком моменту нема довољно капацитета да се питање грба ријеши на прави начин", рекао је Грмуша.