ПДП сматра да механизам координације појачава Српску

Потпредсједник ПДП Славиша Марковић сматра да одлуком о механизму координације, коју је усвојио Савјет министара БиХ, Република Српска и кантони у Федерацији БиХ први пут добијају прави међународни субјективитет. Марковић тврди да ова одлука "доприноси додатном јачању Републике Српске и слабљењу централизације БиХ", иако СНСД о њој говори негативно. Након сједнице Предсједништва ПДП-а, Марковић је […]

петак, 12 фебруара, 2016 / 18:17

Потпредсједник ПДП Славиша Марковић сматра да одлуком о механизму координације, коју је усвојио Савјет министара БиХ, Република Српска и кантони у Федерацији БиХ први пут добијају прави међународни субјективитет.

Марковић тврди да ова одлука "доприноси додатном јачању Републике Српске и слабљењу централизације БиХ", иако СНСД о њој говори негативно.

Након сједнице Предсједништва ПДП-а, Марковић је рекао новинарима у Бањалуци да му није јасно реаговање премијера Републике Српске Жељке Цвијановић у вези са одлуком о механизму координације када је, како каже, прећутно све договорила са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем.

Он је додао да нико из СНСД-а није рекао шта је спорно у одлуци о механизму координације, те да овој странци треба та прича. Марковић је мишљења да су грађани свјесни да је дошло вријеме промјена у Српској.

Марковић сматра да "пораз политике предсједника Републике Српске Милорада Додика представља повлачење из процедуре Закона о посебним правима посланика првог сазива Народне скупштине Републике Српске и враћање у процедуру закона о полицији и унутрашњим пословима, као и одустајање од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ".

Говорећи о хапшењу власника и службеника Павловић банке, Марковић је рекао да ПДП даје пуну подршку Тужилаштву БиХ и истражним органима у њиховом раду и да не желе бити судије у поступцима.

"Истрага ће показати да ли има елемената кривичног дјела у случају Павловић банке, али вјероватно има чим има и привођења", додао је Марковић.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, он је рекао да ће ПДП наступити јединствено са партијама које чине Савез за промјене у свим општинама и изразио наду да ће побиједити у више општина него на прошлим изборима.

"ПДП ће раскинути локалне коалиције са СНСД-ом, уколико тако одлучи Савез за промјене", нагласио је Марковић.

Према његовим ријечима, дискутабилно је коме ће припасти кандидатура за градоначелника Требиња, али да о томе неће самоиницијативно одлучивати локални политичари.0 КОМЕНТАРА