ПДП послао закључке свог предсједништва у осам тачака

Закључци сједнице Предсједништва ПДП од 12.10.2021. године, истичу да неће подржати било какве радикалне мјере Милорада Додика, против су одлука Уставног суда БиХ о шумама, баве се корупцијом и истрагама за проневјере у доба короне, протестима опозиције и градоначелником Приједора.

уторак, 12 октобра, 2021 / 23:43

  1. ПДП неће подржати ниједну политичку иницијативу или приједлог, који за Републику Српску представљају пут у неизвјесност и могу да угрозе њен мир и стабилност, те које грађане Републике Српске воде у изолацију и у отворени конфликт. Предсједништво ПДП-а сматра да приједлози Милорада Додика и СНСД-а, који најављују радикалне мјере, немају ничију подршку и очигледно је да за циљ имају стварање сукоба и политичког хаоса у Републици Српској и БиХ.
  2. Предсједништво ПДП сматра да је одлука Уставног суда БиХ, према којој поједине одредбе Закона Републике Српске о шумама нису у складу са Уставом БиХ, непотребна и лоша, те да ће Република Српска и даље наставити да, преко својих институција и јавних предузећа, управља овим важним ресурсом. Што се тиче скупштинске расправе о овој теми, Предсједништво ПДП сматра да је неопходно да се прије најављене посебне сједнице НСРС о овој одлуци Уставног суда БиХ проведе расправа о имплементацији досадашњих закључака на посебним сједницама, поготово оних који се односе на сједнице о одлуци Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту и о наметнутом тзв. Инцковом закону. Народна скупштина Републике Српске мора бити институција чији се закључци проводе, а политички ставови и одлуке уважавају и имају тежину, институција са којом нико не смије да се игра и да је користи за дневно-политичке потребе.
  3. Предсједништво ПДП истиче да је у овом тренутку највећа опасност за Републику Српску, њену будућност и развој, екстремно висок ниво корупције у институцијама Републике Српске и велики број канала којим се огромни милионски износи годинама извлаче из буџета Републике Српске у приватне џепове. ПДП наглашава да највећи приоритет Републике Српске мора бити борба против корупције у свим дијеловима друштва и даје пуну подршку правосудним и полицијским органима Републике Српске да сва криминална дјела високе корупције истраже до краја и казне одговорне. Посебно тражимо јасне одговоре у афери "Кисеоник", која је шокирала и узнемирила јавност, јер је према доступној документацији Република Српска годинама набављала лијек медицински кисеоник од неовлаштених фирми, које нису имале дозволу за промет лијекова, чиме су угрожени животи и здравље великог броја људи у свим дијеловима Републике Српске. Покушаји СНСД-а да кривицу за свој немар пребаце на друге, оне који су указали на постојање неправилности, посебно директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака, јалов је покушај да скину одговорност са својих функционера, прије свега министра здравља у Влади Републике Српске и директора УКЦ Републике Српске.
  4. Након што су Републичко јавно тужилаштво Републике Српске и МУП РС спровели неколико акција везано за истраге о јавним набавкама током пандемије короне, у оквиру којих су ухапшени директор Института за јавно здравље РС, директор болнице у Добоју и још неколико лица, очигледно је да су се за вријеме ванредног стања десиле бројне злоупотребе од стране власти у Републици Српској. Народ у Републици Српској тражи одговоре, јер је разочаран и незадовољан што су појединци остварили милионске незаконите профите док је на снази био полицијски сат и док су многи изгубили животе у борби са короном, а посебно је иритирајућа чињеница да су бројне послове добијали људи блиски врху СНСД-а, као што су породица савјетнице Милорада Додика, бивши СНСД-ови министри и други. Из ових разлога ПДП сматра да је неопходно хитно одржати посебну сједницу НСРС посвећену јавним набавкама за вријеме трајања пандемије короне, на којој ће се НСРС упознати са свим јавним набавкама у том периоду, као и са свим расположивим информацијама правосудних и полицијских институција Републике Српске о истрагама "корона набавки": маски, респиратора, ПЦР тестова, кисеоника и др.
  5. Предсједништво ПДП-а сматра да је одговорност за тренутно стање у БиХ на коалицији СНСД, ХДЗ, СДА, која је у досадашњем дијелу мандата само производила кризе, дијелила фотеље, плијен, попут куповине зграде Управе за индиректно опорезивање.
  1. Предсједништво ПДП је прихватило информацију са одржаног протеста опозиције у Бањалуци, 2.октобра 2021.године, који је био величанствен и достојанствен скуп, којим је потврђено опредјељење јавности да у Републици Српској што прије дође до промјене власти. Предсједништво је задужило Колегијум ПДП-а да настави разговоре са другим опозиционим партијама и појединцима, као и планирање будућих догађаја, са циљем испуњења свих захтјева са протеста.
  2. ПДП сматра да СНСД, након понижавајућег понашања њиховог бившег градоначелника Приједора, не смије поново добити шансу у овом граду. Зато сматрамо да је обавеза свих опозициних снага у Републици Српској да постигну политички договор о заједничком кандидату за градоначелника Приједора, те да убједљивом побједом на пријевременим изборима направимо први крупан корак ка великој побједи на опшим изборима 2022. године.
  3. Предсједништво ПДП-а именовало је др Сашу Борјана за повјереника за Градски одбор ПДП-ау Требињу, донијело одлуку о одржавању Сабора општинских организација у Теслићу, Мркоњић Граду, Шипову и Палама, те друге одлуке везано за организацију страначке структуре.