ПДП о задуживању, сигурности, наталитету, буџетској политици

Република Српска већ дуги низ година налази се на самом амбису када су у питању економске и демографске прилике.

четвртак, 4 октобра, 2018 / 16:51

Партија демократског прогреса, уколико добије повјерење грађана на предстојећим изборима почеће са реализацијом ПРОГРАМА ОБНОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ а која нуди реалне претпсотавке за економску, демографску, здравствену, безбједносну обнову Републике Српске.

ДОСТА ЈЕ ЗАДУЖИВАЊА ДО ГУШЕ!

-Задужени смо до гуше.Република Српска годишње издвоји 100 милиона КМ на име камате. Умјесто тога бисмо могли изградити више од 20 основних и средњих школа сваке године. Несавјесним задуживањем доведени смо у овакво стање. Вратићемо законе које је ова земља укинула. Ограничићемо годишње задуђење на 18 одсто буџетских прихода и на тај начин ћемо се извући из дугова. Увешћемо закон о поријеклу имовине и тражити од наших функционера да докажу на који начин су стекли све што имају.

Данас живимо у земљи у којој се милионски дугови предузећа, блиских властима отписују док Пореска управа затвара кафиће због неиздавања фискалних рачуна. Нашој дјеци и нама младима треба да оставимо много више од самих дугова. Спреман сам да се заједно боримо за овакве ствари у Скупштини Републике Српске све док ријечи не претворимо у закон, закон једнак за све! – поручио је кандидат ПДП- а за Народну скупштину Републике Српске Драшко Станивуковић.

СРПСКА КАО ОАЗА МИРА И СИГУРНОСТИ

Из ове партије поручују да желе Српску отворену према остатку свијета.

-Обећавамо Српску чија ће дјеца са поносом да ван њених граница причају одакле долазе, атрактивну Републику Српску која ће бити плодоносна платформа потенцијалним инвеститорима, и оаза мира и сигурности за све оне који се опредијеле у њој да живе, уче и раде – истиче кандидат Партије демократског прогреса за Народну скупштину Републике Српске Игор Црнадак.

Актуелни министар иностраних послова БиХ у разговору са дипломатама широм свијета увјерио се да страни инвеститори као и обични грађани имају амбицију да долазе у Републику Српску али желе извјеснију климу у којој ће моћи да пласирају своје идеје.

-Сигуран сам у то и имам на стотине свједока за своје тврдње, да је Република Српска, са својим географским и природним ресурсима врло занимљива и остатку свијета и морамо да радимо на томе да јој подигнемо дипломатски дигнитет, прије свега у региону а потом и у остатку свијета и пружимо јој шансу да буде достојанствена и поносна – нагласио је Црнадак.

ПОДРШКА ЗА МАМЕ И ТАТЕ!

Да је демографска обнова преко потребна Републици Српској говори податак да је ове школске године затворено преко 16 подручних школа а извесно је да ће тај број само расти из године у годину, не десе ли се корените промене у скорије време у смислу реалне подршке будућим родитељима у Српској, тврде демографи у Српској.

Она истиче да би приоритетна ствар у том погледу требала бити једнократне помоћ од 2.000 КМ свим родитељима за свако рођено дете.

– Неопходно је увести матерински додатак на месечном основу за сваку мајку која роди треће дете у висини половине просечне плате у Републици Српској. Такође, матерински додатак на месечном основу за сваку мајку која роди четврто дете у висини просечне плате у Републици Српској је неопходан како бисмо заштитили и оснажили породице које су најзаслужније за омогућавање биолошког опстанка нашег народа – каже Оливера Недић.

ЈЕДАН ЧОВЈЕК – ЈЕДНА БУЏЕТСКА ПЛАТА!

Република Српска може бити Швајцарска у малом! Република Српска има РЕАЛНЕ основе да буде достојан конкурент на европском тржишту економије, привреде, извоза! Република Српска може и мора да стане у крај неконтролисаном задуживању и почне да ствара сопствени капитал! Ми нисмо и не смијемо да будемо гори од земаља у региону, ми имамо шансу да се наметнемо као најатрактивнија земља на Балкану свјетским инвеститорима – увјерена је Јелена Тривић, доктор економских наука из Бањалуке и кандидат за НСРС.

"Један човјек – једна буџетска плата" – једна је од основних порука из Програма обнове Републике Српске.

– Влада мора да именује управљачку структуру која од јавних предузећа прави успјешне пословне субјекте, који ће бити мотори економског развоја. Партија демократског прогреса и ја као кандидат, залагаћу се да принцип "један човјек – једна буџетска плата" уведемо у законске прописе чиме бисмо отворили простор за 10.000 нових радник мјеста, јер данас имате много људи који примају по пет, шест, па чак и више накнада из јавних извора средстава, односно буџета – наглашава Тривићева.