ПДП о начину да се млади не исељавају из Српске

Републику Српску дневно напусти преко стотину младих људи. Негативан тренд одласка комплетних породица биљежи раст, а редови испред страних амбасада у нашој земљи су из дана у дан све већи.

четвртак, 19 јула, 2018 / 12:03

Партија демократског прогреса ће одмах по доласку на власт спровести ванредне мјере које ће допринијети бржем запошљавању, самозапошљавању, те прилагодити образовни систем потребама тржишта рада.

У овом циљу неопходно је хитно оспособити Републички завод за запошљавање, како би он престао бити статистичка установа која евидентира број незапослених, и почео да ради као посредник при запошљавању. Ту се прије свега мисли на јачање програма преквалификације и дообуке кроз сарадњу послодаваца и Републичког завода за запошљавање.

ПДП ће међу младима вршити промоцију предузетништва и самозапошљавања системски и плански, кроз Министарство рада и Републичког завода за запошљавање. Рад и запослење у јавном сектору не смију више бити приоритет, а младе треба охрабрити да покрећу и да се баве приватним бизнисом, за који се морају створити адекватнији услови за развој.

Учићемо младе да никад више услов за њихово запослење неће бити чланска карта било које партије.

Посебну пажњу посветићемо информатичком описмењавању и уложити све потребне напоре да ухватимо корак са четвртом дигиталном револуцијом. У најбрже растућем ИТ сектору ствараћемо услове да млади људи живе и раде овдје, а своја знања извозе широм свијета.

Ми у ПДП сматрамо да су ови реформски процеси реално изводљиви и да је само питање воље, снаге и жеље да се они и спроведу, а ПДП је показао да има Програм, план и стручне људе за то.