ПДП након партијског састанка тражи од Вишковића да одговори да ли се Влада РС кришом задужила 800 милиона КМ

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић након сједнице Предсједништва ПДП-а рекао је да Предсједништво ПДП-а захтијева да Предсједник Владе Републике Српске, г. Радован Вишковић одговори да ли је Влада Републике Српске на сједници одржаној прошле седмице кришом усвојила одлуку о додатном задужењу на Бечкој берзи у износу од 800 милиона КМ.

уторак, 13 априла, 2021 / 21:21

"Тражимо одговор под којим условима се реализује задужење, зашто се то крије од јавности и да ли је ово покушај да се у легалне токове унесе противзаконито стечена имовина из врха власти Републике Српске и међународних криминалних група. Тражимо хитно објављивање свих детаља, будући да је задужење ствар свих грађана Репубике Српске, а не приватна ствар премијера, чланова Владе и њихових страначких шефова и колега", истакао је Бореновић.

Бореновић је рекао да је Предсједништво ПДП-а је заузело став да је неопходно дефинисати заједнички наступ на изборима свих опозиционих парламентарних и ванпарламентарних странака које дијеле визију поштеније, развијеније и успјешније Републике Српске.

"Предсједништво је потврдило договор СДС-а и ПДП-а, уз подршку ДНС-а, да се на наредном заједничком састанку дефинише јасна стратегија заједничког наступа и кандидати за појединачке позиције, те да је ПДП, уз подршку свих опозиционих странака, удружења и појединаца спреман предложити кандидата за предсједника Републике Српске. ПДП очекује да се наредни састанак опозиције треба да буде одржан у наредних 10 дана", каже Бореновић.

Он је додао да Предсједништво Партије демократског прогреса сматра да је током трајања пандемије вируса корона власт неадекватно одговорила на изазове, посебно што се тиче набавке и кориштења вакцина, које у БиХ стижу у промилима и то искључиво као донације. Рекао је да Предсједништво ПДП-а позива грађане да се поштују мјере и схвате важност вакцинације и опште имунизације. Најоштрије се осуђују злоупотребе у процесу јавних набавки током пандемије, које се мјере са десетинама милиона марака које су отуђене.

Бореновић каже да у овој, неизборној години, мора доћи до измјена Изборног закона како би се омогућило законито и поштено одржавање избора, а могућност манипулације сведе на минимум.

"Измјене постојећег или нови Изборни закон мора да садржи политичке и техничке промјене, у првом реду увођење института ванредних избора, двокружног изборног система за избор на инокосне функције, правила да мандат припада странкама, обједињавање општих и локалних избора у једног години, подизање изборног прага до 5%, укидање гласања путем поште, електронско скенирање гласачких листића, идентификација гласача са јасно видљивим личним документом, окренути параване тако да је гласач леђима окренут ка посматрачима; уводи видео надзор на бирачком мјесту осим паравана за гласање, само онај ко има љекарски налаз да је неспособан да гласа може гласати у пратњи друге особе, итд. ПДП сматра да у измјенама Изборног закона морају да учествују све парламентарне странке, представници ЦИК БиХ, те представници невладиних организација које се баве спровођењем изборног процеса. Изражена је забринутост да владајућа коалиција СНСД-СДА-ХДЗ жели да задржи постојеће стање и да ће учинити све да одуговлаче процес реформе изборног законодавства", рекао је Бореновић.

На сједници је закључено је да је реформа правосуђа, која би одредила начине за ефикасније и правичније дјеловање у овој области, један од основних предуслова за успостављање владавине права и напредак у ЕУ интеграцијама, што је један од услова. Крупне коруптивне и криминалне афере морају бити ријешене и обезбијеђена једнакост свих грађана пред правосудним институцијама.

Бореновић је истакао да Предсједништво ПДП-а осуђује политику Милорада Додика и СНСД-а према Бањалуци, која је осветничка и кажњеничка према грађанима Бањалуке.

"Предсједништво ПДП-а даје пуну подршку дјеловању градоначелника Бањалуке, Драшка Станивуковића, Клуба одборника ПДП-а у Скупштини града Бањалука и других опозиционих одборника у креирању стабилног и развојног буџета у циљу просперитета града Бањалука", додаје.

Што се тиче ситуације у БиХ, Партија демократског прогреса ће званичним каналима обавијестити Европску народну партију и друге званичне организације и институције у Европској унији о апсолутно неприхватљивим пријетњама ратом које је јуче Европи, регији и Босни и Херцеговини упутила Странка демократске акције. У демократском, секуларном и отвореном друштву пријетње насиљем нису и не могу бити политички аргумент, те је недопустиво да се било који политички фактор служи насилним методама борбе. Такво понашање је антицивилизацијско, неправно и дубоко противно европским демократским праксама.

"ПДП позива све политичке факторе из Републике Српске да онемогуће скандалозне иницијативе СДА да се политичари из ЕУ који имају другачије политичке ставове од СДА прогласе персонама нон грата у БиХ", каже Бореновић. Предсједништво ПДП-а је донијело одлуку да ће Регионални одбор Изборне јединице 5 водити Оливера Недић из Добоја, а Регионални одбор ИЈ 7 др Снежана Стојановић из Братунца. На сједници је донесена Одлука о одржавању ванредних и редовних Сабора Општинских/Градских одбора ПДП-а у Приједору, Рогатици, Добоју, Источном Новом Сарајеву, Шамцу и Требињу, уз учешће чланова Предсједништва ПДП-а у спровођењу ових активности.