ПДП и НДП заједно на изборе

Предсједници Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић и Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић потписали су данас у Бањој Луци Споразум о заједничком наступу на наредним изборима.

среда, 19 марта, 2014 / 13:14

Заједно с другим опозиционим странкама радиће на промјенама у Републици Српској.

Споразумом је дефинисано да заједнички дјелују када је у питању избор предсједника РС и члана Предсједништва БиХ из РС, те да имају заједничку листу за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, док ће обје партије имати самосталне листе за Народну скупштину РС.

Потписивању овог споразума присуствовао је и предсједник СДС-а Младен Босић, који је рекао да је ово "почетак зидања блока за промјене у РС".

Споразум ПДП-а и НДП-а за лидере опозиције Босића, Иванића и Чавића је почетак, како су рекли, "зидања" блока за промјене. Блок би требало да за мјесец дана окупи све опозиционе странке. Рачунају на Српску радикалну странку, Нову социјалистичку и СНС, али и на невладин сектор.
"Сад је приоритет да окупимо широки фронт, а наша имена су мање битна", каже лидер ПДП-а Младен Иванић.

"Ми имамо капацитет мање или више да ствари промијенимо на боље, да успоставимо боље односе унутар РС и да прошлост буде, не само Милорад Додик, већ и сви његови послушници", поручио је предсједник НДП-а Драган Чавић.

Иванић је новинарима рекао да ће ове двије странке имати посебне листе за Народну скупштину Републике Српске.
Чавић је истакао да је данашње потписивање споразума урађено у договору са СДС-ом и најавио да ће разговарати и са осталим опозиционим партијама.

Поздрављујући овај поступак двије опозиционе странке, Босић је навео да је циљ удруживања промјена власти, а тиме и економског живота у Српској.

"Наш циљ је да дође до промјена, очекујемо да ће и остале опозиционе странке ући у разговоре и формирати савез за промјене", рекао је Босић и додао да ће ти разговори бити обављени у наредних мјесец дана.

С друге стране, из владајуће коалиције поручују да им персонална рјешења нису најважнија.

"Политика садашње опозиције упропастила је Републику Српску и таква промашена политика не може донијети никакве промјене", поручује предсједник СНСД-а Милорад Додик. "Њихово право је да се удружују, али јавност зна да је ријеч о рециклираним, промашеним политикама и политичким лидерима".

"Зна се да су Иванић и Чавић у најтежим временима за Српску изгубили огроман број надлежности и то се све уклапа у један концепт који је већ одавно знан, а то је покушај да у Српску дођу такозване мекше политичке структуре", прецизира Додик.

Економија, борба против криминала и корупције и очување Републике Српске биће, најављује опозиција, главна обећања с којим ће пред грађане.

"Услов промјена је да на сљедећим изборима Додик не добије мјесто предсједника Републике, односно да дође до промјена, јер то би отворило могућност да РС крене неким другим путем", мишљења је Младен Босић, лидер СДС-а.

Иако то званично није потврђено, у кулоарима се помиње да ће у предсједничку трку управо Младен Босић, а у трку за члана Предсједништва БиХ Младен Иванић. Овакав одабир кандидата, за СНСД је враћање у 2001-у годину.

"Године 2001. предсједник РС Мирко Шаровић, па Драган Чавић 2002, Младен Иванић предсједник Владе. Ко воли нек’ изволи 15 година уназад!", рекао је Игор Радојичић, потпредсједник СНСД-а .

Након четворогодишње владавине СДС-а и ПДП-а Репбулика Српска је забиљежила највећу незапосленост у својој историји, подсјећа Радојичић. Опозиција, пак, тврди другачије. Тада се, кажу, живјело боље.0 КОМЕНТАРА

 1. Ima nade svježa lica na političkoj sceni Republike Srpske….pravo osvježenje.
  Jesu li ova dvojica na listi za Parlament BiH ili za Skupštinu RS?,veća je plata u zajedničkim organima i to skoro duplo.
  Pa ljudi moji oni Boga mole da ostanu u opoziciji i udju u skupštinu ili parlament,redovna plata ( za jedan mjesec prime koliko ja za godinu dana)a satro glume brigu za pljačku i glume opoziciju.
  GADITE NA SE VEĆ 22 GODINE VAS GLEDAMO ……

 2. Opozicija mora biti jedinstvena. Lider opozicije po svim logikama mora biti SDS a ove dvije manje partije i još sigurno njih par moraju dati vjetar u leđa kako bi tiranin bio skinut sa vlasti. Mi smo narod koji hoce da živi normalnim životom ii ima poštenu vlast. Ova dnas predvođena SNSD-om je zaslužila da bude kažnjena a lopovi krivično gonjeni…

 3. Лијепа вијест! Мада мислим да није довољно, опозиција би требала да направи заједничку листу за Народну скупштину Републике Српске. Боље је да се мало стисну и нађу заједнички језик, него да народ гријеши, па да буде поништених листића колико те воља.

 4. Puna podrška opziciji !

  Srđan Puhalo je odlično napisao “ šta treba činiti opzicija“

  1.Pokušati da napravi jedinstven front svih nezadovoljnih u Republici Srpskoj (političke partije, NVO, mediji, strukovna udruženja, uticajni pojedinci i sl.)

  2.Potpisati dokument o cjelovitosti Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

  3.Prepješačite Republiku Srpsku, iskaljajte cipele i idite među ljude.

  4. Ne zanemarite internet i društvene mreže.

  5.Vratiti vjeru u mogućnost promjena.

  6.Vratiti vjeru da je moguće stvoriti pravedno društvo u kojem će sudovi i tužilaštva raditi svoj posao.

  7.Ubijediti ljude da nije svejedno ko je na vlasti.

  8.Najaviti 7 (slovima sedam) istraga koje će u narednih godinu dana biti okončane podizenjem optužnice ili dokazivanjem da tu nema ničeg kriminalnog.

  9.Prije izbora dogovoriti postizborne koalicije.

  10.Motivisati svoje članove da izađu na izbore.

  11.Neka politika mladim ljudima bude zanimljiva i seksi.

  12.Motivisati apstinente da izađu i glasaju, jer među apstinentima je najveći broj nezadovoljnih.

  13.Biti proaktivan tj. nametati svoje teme medijima, tražite odgovore i nudite rješenja.

  14.Relaksirati političku situaciju sa Federacijom BiH i tako omogućiti da problemi zapošljavanja, plata, zdravstva, školstva, nataliteta i sl. izbiju u prvi plan.

  15.Pronaći kandidate za Predsjednika Republike Srpske i člana predsjedništva BiH koje će svi podržati.

  16.Pronaći kandidate za Predsjednika Republike Srpske i člana predsjedništva BiH koji su kompetentni, a nisu kompromitovani.

  17.Kreirati situaciju ili-ili koja će glasača natjerati da odabere stranu.

  Čitajte Puhalov blog i mislite o njemu.

  Pošto ovaj izgleda niste čitali!

 5. Најбоље да нешто каже Пухало, који све ово вријеме ради за Балкан Инвестмент Банку, Бирач, Игора Радојичића, Фридрих Еберт, док овамо глуми противника режима.

  Јеси ли и ти један од тих „добротвора опозиције“ који се финансира из буџета, или си само незналица којој просипају бунџијске приче финансиране парама СНСД и странаца?

  Једно је причати нешто, а друго је имати муда да се стварно нешто уради. Чавић и Иванић су далека прошлост наше политичке каљуже и надам се озбиљним промјенама на сцени, као што се десила у Србији. Вријеме је да неке странке више уопште не буду у парламенту.

  А ови федерални аналитичари које форсирају сарајевски медији могу да дијеле савјете позицији као и до сада, а не да лажно савјетују опозицију.

  Гади ми се Фронтал што има везе са њим.

 6. Нешто ново што сам уочио ових дана да се појавило на политичкој сцени јесте Странка праведне политике, па сам мало пратио рад њихов и распитао се ко су ти људи. Мислим да је то алтернатива свему постојећем до сад, јер 80% њик није било никад ангажовано политички а предсједник странке проф. Јовичић је био одличан министар

 7. Kreten je već uveliko u predizbornoj kampanji…Hoda po gradovima u RS-u,troši narodne pare za promociju snsd-a…Za njim ide desetak- petnaest autobusa majmuna koji mu aplaudiraju na tim kretenskim svečanostima, a Bosić svake druge nedelje sa par rečenica nekoga za neku glupost fol demantuje…
  Ovi SDS-ovci nisu nikako normalni!

 8. Ovaj Dragoslav Račić ima riječnik najvećeg đilkoša-kočijaša koji još nije uspio sići(mentalno) sa nekog brda.. Čuj Predsjednika naziva kretenom! Ako ga ne poštuješ, makar poštuj funkciju koju obavlja, ipak je neko dao glasove i izabran je voljom naroda, ali je to teško za shvatiti. Drugo, ova priča opozicije je strašna sama po sebi. Pa šta to oni nude, sve istrošeni likovi koji su bili na vlasti i imali prilike da pokažu svoja zvanja/sposobnosti, a dobro smo osjetili na svojoj koži kakvi su oni stručnjaci i poštenjačine! Ključna stvar u njihovom političkom djelovanju i ključ cijele priče je da se smijeni Dodik, a ne ono što je najbitinije za narod i građane RS, a to je rješavanje ekonomskih problema i poboljšanje životnog standarda. Pa oni ni plan mjera nemaju, samo se udružuju da dođu do fotelja i par hiljada KM redovne mjesečne plate a mole Boga da ne dođu na vlast jer ne znaju šta bi i kako radili. Priča im se svodi na izlizane ekonomske fraze tipa privlačenja investicija, pokretanja proizvodnje, stimulisanja izvoza, subvencionisanja privrede i izvozno-orjentisanih preduzeća, što zna svaki studnet druge godine ekonomskog fakulteta koji je imao predmet makroekonomiju, a bogami i drugi koji su u slobodno vrijeme čitali knjige Samjuelsona, Burde i Viploša, Blanharda i drugih. A ključno pitanje je kako to ostvariti?!?! Pa i ja znam, kada neko ima otvoren prelom noge, da se treba operisati(nisam otkrio Ameriku s tim)ali ne znam kako, već to zna otroped-traumatolog.. E to je ključ, a ne mlaćenje prazne slame o tim ekonomskim pitanjima, što mi vrijeđa inteligenciju, jer sam ekonomista, a vjerujem i mnogim drugim ljudima. Znači, priča ovih giganata-političkih gromada je mlaćenje prazne slame, u prevodu, borba za fotelje, a da ne spominjem Mihaljicu, Krsmanovića, Šukala i ko zna koliko ostalih naprednjačkih partija, to je već priča za Stivena Kniga i horor filmove…!!! pozzz svima

 9. Nikolo Makijaveli, 20.03.2014. 11:48:28 [109075]

  А шта то ова власт има да понуди ново? Радна мјеста? Покретање привреде?

  Мени је мука више од прича типа ови из опозиције су излизани, овакви или онакви. Какви сте ви господо? Па мени је боље да и црни ђаво дође на власт, само да ови оду.

  Никакве перспективе са овом власти немам. на јесен улазим у ПЕТУ годину како сам на Бироу за запошљавање, а 31 годину сам стар, ожењен, отац сам једногодишње дјевојчице.

 10. Buda, drug moj, ja nisam član ni jedne partije, tako ni SNSD-a!!! samo govorim činjenice,ekonomske stvari,a politika me ni najmanje ne interesuje a oni pričaju lovačke priče za malu djecu, a mi smo malo stariji da bi ih progutali tako lako! Naravno, svako ima pravo da glasa za koga hoće i to mu niko ne može uskratiti, tako da nisam htio da nikome sufliram za koga će da glasa… pozzz

 11. @Nikolo
  Jeste, znaju studenti druge godine ekonomije svašta, ali ovi što vladaju su žurili na voz kad su bile te lekcije. Treba biti slijep pa ne vidjeti da finansijama upravljaju kadrovi iz Šipova (IRB, BIB), da zastupljenost cijele RS predstavljaju kadrovi iz bliže okoline, da se ustavna pozicija predsjednika mjeri na živu vagu i takozvanu harizmu, a ne iz samog ustava (istina imali smo i fikusa na tom mjestu), da unutar programa MMF-a koji su zajednički radili stoji da će ekonomski rast doći iz povećanja izvoza i stranih investicija i to ni manje ni više nego 4% BDP. I naravno opozicija nema ideja. Ipak je to bolestan stav.:)

 12. Nikolo Makijaveli, 20.03.2014. 12:06:41 [109082]

  Нисам ни ја члан ниједне партије, тако да имам свако право да критикујем власт, нисам партијски војник.

  Велиш да ови из опозиције причају „ловачке приче“? Како онда назвати приче које прича власт? – Сајнс фикшн?

  Немој ми ту причу, ови су овакви, ови су онакви. Нека иду ови, само нека иду, показали су шта су имали.

 13. Стварно је бљутава појава ових СНСД-е ботова, који су на неком семинару МСД-и научили напамет мантрати реченицу типа: Здраво, ја имам 16 година, некад давно сам гласао за СДС па су ме разочарали, а онда сам почео редовно да гласам за СНСД-е иако нисам члан ни једне странке, Додику нема нико раван, бла, бла, бла,…

  Како ли се зову родитељи од оног несрећног 12-то годишњег дјечака члана СНСД-е, могу мислити какво тек он има животно искуство?

 14. Пухало је написао како обманути народ да гласа против, питам ја њега шта они нуде осим што су против због личног интереса?

  Макијавели веома јаки коментари,дисидент доследан и у праву, онај домузба каже да нам је спас у новој партији удбе као да их нема довољно у власти и опозицији?

  Ја кажем само будале ће гласати за ову накарадну коалицију која ће ако буде имала коалиционо капацитет довести пет муслимана са фесовима из Сарајева после избора за министре, довешће и пет хрвата за министре сви да су као Жељко Комшић, значи блокирана влада наредне четири године као у федерацији задње четири године,јебеш га Устав господо.

  Права коалиција има платформу, програм,заједничку листу за парламенте,кандидата за предсједника и предсједништво, закуне се на библију да неће дати пренос надлежности, да ће учинити све да врате надлежности које економски и политички деградирају Српску.

  Видите да се не могу да договоре око заједничке листе за Српску ПДП и НДП, наравно зато што имају много више оних који хоће да буду посланици него што објективно могу добити, то је исто и у СДС-у, зар није тако ако ћемо поштено?

  Значи лични интерес, каква коалиција ради народа ,ко јебе народ, доказале су то све досадашње власти, или сам ја залутао.

 15. @Miro
  Та прича о расипању гласова има смисла дјелимично. уколико СПП не пређе цензус може се рећи да су расути гласови али са друге стране зашто основати партију да би се одмах са свима удружили, да су се мислили удруживати не би основали партију него би се учланили у друге партије, бар је то моја претпоставка и логичан закључак. Сви знају како је са СНСД-ом на власти, благо речено катастрофално али исто тако СНСД није дошао на власт без разлога, него због тога што су људи били незадовољни радом претходних влада. С тога се намеће логичним избор неке треће опције, људи који нису били у политици а који су се доказали у многим другим пољима. Да се одмах разумијемо, нисам члан нити једне странке али ћу гласати 99% за СПП јер сматрам да треба дати шансу новим људима пошто су ови до сад сви показали да су неспособни. Морам још мало да пратим активности те странке , али до сад сам задовољан свим приказаним.

 16. @Miro
  Та прича о расипању гласова има смисла дјелимично. уколико СПП не пређе цензус може се рећи да су расути гласови али са друге стране зашто основати партију да би се одмах са свима удружили, да су се мислили удруживати не би основали партију него би се учланили у друге партије, бар је то моја претпоставка и логичан закључак. Сви знају како је са СНСД-ом на власти, благо речено катастрофално али исто тако СНСД није дошао на власт без разлога, него због тога што су људи били незадовољни радом претходних влада. С тога се намеће логичним избор неке треће опције, људи који нису били у политици а који су се доказали у многим другим пољима. Да се одмах разумијемо, нисам члан нити једне странке али ћу гласати 99% за СПП јер сматрам да треба дати шансу новим људима пошто су ови до сад сви показали да су неспособни. Морам још мало да пратим активности те странке , али до сад сам задовољан свим приказаним.

 17. @Miro
  Та прича о расипању гласова има смисла дјелимично. уколико СПП не пређе цензус може се рећи да су расути гласови али са друге стране зашто основати партију да би се одмах са свима удружили, да су се мислили удруживати не би основали партију него би се учланили у друге партије, бар је то моја претпоставка и логичан закључак. Сви знају како је са СНСД-ом на власти, благо речено катастрофално али исто тако СНСД није дошао на власт без разлога, него због тога што су људи били незадовољни радом претходних влада. С тога се намеће логичним избор неке треће опције, људи који нису били у политици а који су се доказали у многим другим пољима. Да се одмах разумијемо, нисам члан нити једне странке али ћу гласати 99% за СПП јер сматрам да треба дати шансу новим људима пошто су ови до сад сви показали да су неспособни. Морам још мало да пратим активности те странке , али до сад сам задовољан свим приказаним.

 18. dragoslav-račić, 20.03.2014. 14:14:53

  “I sit sam neutralnih komentatora poput tebe i sime oroza“

  Рачићу, престани да вријеђаш! Како те није срамота да ме називаш неутралним коментатором? Како могу бити неутралан ако је на једној страни СДС?

  Ако мени неко каже да сам неутралан, ја то сматрам за велику увреду.

 19. simo oroz
  ex-1978
  Fasciniran sam vašom argumentacijom i objektivnošću!
  Ubjeđen sam da članovi i simatizeri režima milorada dodika moraju biti ljigavi i pokvareni ljudi ili oni koji imaju koristi od svega toga.Trećeg nema!
  Vi se sami pronađite gdje ste u svemu tome.Ali vas molim da budete bar jednom iskreni u životu!
  Pozdrav!

 20. dragi gledaoci dobar dan
  nalazimo se ispred osnovne, ue, usmjerene skole doktor stipe suvar, u pljevljima

  nego, Nikolo Makijaveli, laureatu za nobelovu nagradu, nije valjda da je predsjednik (malim slovom) uzor kulture i ponašanja B-)

  pa kad on može da jebe mater novinarima, političkim protivnicima, i onima koji mu se ne sviđaju, šta može očekivati drugo?

  sada je najbitnije da se Milorad Dodik i njegova klika smijeni, osudi i primjereno kazni, a da opozicija – kakva je da je, pobijedi, jer će time, ako ništa, doći do kakvih-takvih demokratskih promjena u ovom usranom društvu.

  što se mene tiče, neka pobijedi neko ko nikad nije bio na vlasti.

 21. Слажем се инспекторе да побиједи неко ко никад није био на власти, управо је мој коментар раније то и носио као поруку.
  Никакве користи нема народ ако образовани људи само паметују, дјела Синиша, активирај се Божићу или подржи нове људе, нема друге.

 22. Овај „dragoslav-račić“ је опсједнут са Додиком до бола. Човјек би помислио да је с том пушком око врата и рукама у джеповима један безбрижни војник којег курац боли, што се око њега дешава. Остави се болан политике и иди др.ај иза штале, али бојим се да ћеш и тада мислити на Милета. Или барем спусти мало лопту – није све часно, што је допуштено. Ако ни то не помогне онда замоли „inspektora“ да један другом скратите муке, јер не зна се који је од вас двојице више пролупао.

 23. Та Коалиција нула бодова све сами глумци и незналице који се боре за власт ради својих личних интереса,наравно као и полтрони из владајучих странака.НИКО НЕМА ЗНАЊА И ПАМЕТИ И НЕЗНА КАКО ДА СЕ ДРЖАВА ПОКРЕНЕ СА МРТВЕ ТАЧКЕ ПОСЛИЈЕ СИЛНИХ КРАЂА У КОЈИМА СУ СВИ ДОСАДАШЊИ ПОЛИТИЧАРИ УЧЕСТВОВАЛИ.СВЕ ЈАД,БЈЕДА И ТУГА.