ПДП-асоцијације: Бореновић, Петровићка, Црнадак о Стевандићу, Вулићки, Антонићу

Политичари из ПДП су у једном дану дали изјашњење о ставовима политичара из владајућег табора, при чему је предсједник ПДП предсједника УС назвао послаником СНСД.

уторак, 30 марта, 2021 / 19:50

Бореновић о Стевандићу

"Данас је одржана још једна сједница Парламента БиХ која је послужила само да чујемо још изговора за неуспјехе актуелне власти коју заједнички воде СНСД, СДА и ХДЗ. Постало је бесмислено слушати јалове изговоре људи који у својим рукама имају одговорност и могућност да раде свој посао, а ни то нису у стању", рекао је предсједник ПДП-а и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић.

Бореновић каже да се посланици у Представничком дому изјашњавају о потпуно бесмисленим закључцима:

"Добијемо закључак, попут данашњег СНСД-овог посланика Стевандића о ‘хитном’ стављању вакцина у употребу, а у постојећем закону је такав закључак већ садржан, што га чини потпуно бесмисленим. То што неки тобожњи душебрижници користи овакве прилике за разноразне промоције постало је дегутантно да се више не може ни слушати. Закон није проблем, постоји члан 38. којим се могу одмах ставити вакцине у употребу, и то урађено са минималним количинама Спутњика, Фајзера и Астра Зенеке које су пристигле. Проблем је што озбиљније количине вакцина не стижу", рекао је Бореновић.

Он каже да улазимо у мјесец април 2021. године, другу годину трајања пандемије вируса корона, а да на промиле бројимо колико је вакцина набављено у БиХ:

"Ову земљу ка иностранству представљају двије институције: Предсједништво БиХ на чији је тренутно предсједавајући предсједник СНСД-а и Савјет министара на чијем челу је такође кадар СНСД. Шта су урадили да набавимо довољно вакцина? Требали су сваки дан бити пред вратима произвођача Фајзера, Спутњика, Астра Зенеке. Пред вратима Модерне, иако истини за вољу неки тамо не могу бити, јер су на црној листи, али могу други. И ми данас, у другој години пандемије причамо о припремама за набавку и власт сама себе позива да ради свој посао. Невјероватно!", истиче Бореновић.

Он додаје да нико више не мари за грађане БиХ, јер је свима јасно да о њима не брине ни власт ове земље:

"Ко је крив што нас више нико не ‘ферма’ у свијету? Криви су они који нас представљају. Шта ради министарка иностраних послова, министар цивилних послова, Предсједништво, предсједавајући Савјета министара. Једино што знају да раде јесте да нас бомбардују излизаним изговорима и ништа више. Срамота колико су људи неодговорни и колико их не занима да се мијешају у свој посао. Данас сам доживио да ме у центру Сарајева заустављају људи и захваљују се институцијама Србије за одличну организацију и што уопште имају могућност да се тамо вакцинишу", истиче Бореновић.

Ања Петровић о Сањи Вулић

"Сања Вулић је задња особа која треба да се јавља по било којој политичкој теми, након што су поновљени избори у Добоју показали да је у том граду извршена невиђена крађа гласова, због чега је ЦИК БиХ поднио кривичне пријаве против чланова бирачких одбора, а њој лично на поновљрним изборима ‘нестало’ неких 15.000 гласова. Она је задња особа која има било какав политички кредибилитет да коментарише било чији рад, а посебно дјеловање Игора Црнатка као министра иностраних послова БиХ", рекла је портпарол ПДП-а Ања Петровић.

Петровић је, реагујући на изјаву Сање Вулић о раду Игора Црнатка као министра иностраних послова, рекла да је тренутна министарка Бисера Турковић СНСД-ов министар, да су сви посланици СНСД-а су гласали за њен избор, укључујући и Вулићеву, те јој на тај начин дали подршку за све њене активности, самим тим и смјену српских кадрова.

"И поред тога што смо сви били упознати са, најблаже речено, контроверзном политичко-дипломатском биографијом Турковићеве, СНСД-у то није сметало да њој и СДА да бланко подршку, па чак и мјесецима остави Савјет министара без једног министра из Републике Српске. Данас су тог, једва именованог, министра из Републике Српске смијенили, али очигледно не смију да на дневни ред ставе евентуалну смјену министарке Турковић и поред небројених скандала које је приредила", каже Петровићева.

Петровићева истиче да је у вријеме министра Црнатка рекордан број Срба је радио у МИП БиХ, али СНСД-у то није одговарало, па су и ту чињеницу безочно критиковали:

"Како данас нема сталних оркестрираних одговора на чисто антисрпско дјеловање министарке Турковић, како нема специјалних емисија о њеном раду, зашто не иницирају њено саслушање? Не смију због партнерских односа са СДА, али и дан – данас им је тема господин Црнадак, као да смо упали у времеплов и вратили се у његов мандат", каже Петровићева.

Она додаје да СНСД даје благослов Бисери Турковић да ради шта хоће, уз договор СНСД-а са СДА да ће они понекад јавно нападати министарку Турковић због бирача у Републици Српској, али да ништа против ње неће предузимати:

"Очигледно да вјечито неупућени предсједавајући Тегелтија апсолутно ништа не ради да контролише своју замјеницу Турковић, као ни Сања Вулић и остали посланици и делегати из СНСД-а. Позивамо их да престану са испразном причом, да као дио власти преузму одговорност за Србе у МИП-у и дипломатско-конзуларној мрежи БиХ и врате им статус какав су имали у вријеме српског министра Црнатка", каже Петровићева.

Игор Црнадак о Момчило Антонић

"Не желим да се ваљам у блату са ликовима пуних мржње, попут народног посланика Антонића, али морам реаговати како би јавност знала истину", рекао је потпредсједник ПДП-а и посланик у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак, реагујући на оптужбе и увреде које му је упутио народни посланик Момчило Антонић, додајући:

"Што се тиче МИП-а БиХ, након мог одласка Србин је остао на мјесту помоћника министра у сектору општих послова. Једна од првих одлука донесених након доласка новог СНСД-овог Савјета министара била је да се тај Србин смијени. Дакле, Антонић је изрекао чисту лаж", истиче Црнадак.

Он каже да је Антонић могао погледати ревизорске извјештаје МИП-а који су јавни и видио да износи предвиђени у буџету за путовања нису прекорачени ни у једној години током његовог мандата на мјесту министра иностраних послова.

"С друге стране, ако је поштен, Антонић треба јавно да саопшти колико милиона КМ су у последњих 15 година, из буџета и од јавних предузећа, наплатиле фирме под контролом његове породице, укључујући новац који се односи на сваку камеру и радар који су недавно постављени у Бањалуци. Подсјећам да је главно достигнуће посланика Антонића до сада то што је поплављеним градовима у Републици Српској, који нису гласали за СНСД, пожелио мекане насипе код сљедећих киша како би код наредне поплаве још више страдали. Поставља се питање да ли има смисла расправљати са овако искривљеним и мрзњом испуњеним мозговима", каже Црнадак