Пчелари, учланите се у маслачак

Удружење пчелара „Маслачак“ из Шамца позвало је пчеларе да се пријаве у Удружење и попуне формуларе о броју друштава и локацијама гдје се налазе, јер је израђен Правилник о начину и вођењу евиденцији пчелара и пчелињака у Републици Српској. Предсједник Удружења Светозар Евђић рекао је да су пчелари били дужни да се пријаве до 31. […]

среда, мај 2, 2012 / 13:46

Удружење пчелара „Маслачак“ из Шамца позвало је пчеларе да се пријаве у Удружење и попуне формуларе о броју друштава и локацијама гдје се налазе, јер је израђен Правилник о начину и вођењу евиденцији пчелара и пчелињака у Републици Српској.

Предсједник Удружења Светозар Евђић рекао је да су пчелари били дужни да се пријаве до 31. марта, али будући да то нису учинили, рок је продужен до средине маја.

"Користим се приликом да позовем све пчеларе који гравитирају према нашем удружењу да се пријаве, јер је то најлакше урадити посредством удружења, а ми ћемо путем надлежног општинског органа ту евиденцију доставити Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства РС", рекао је Евђић.

Он је позвао пчеларе и да се учлане у "Маслачак", јер ће то бити од обостране користи с обзиром на то да ће Удружење имати бољу евиденцију, а они ће бити позивани на предавања.

"Сезона је интензивног досељавања пчелара из других општина и региона у нашу општину. У складу са Законом о пчеларству, надлежни општински орган тражи мишљење од удружења, а ми, ако немамо евиденције гдје су смјештени наши пчелари и гдје имамо активне чланове, не можемо спријечити досељавање", појаснио је Евђић.

Према његовим ријечима, Удружење има податке да једна трећина пчелињег потенцијала није евидентирана иако је законска обавеза да то сваки пчелар треба да уради.

Пчелар Симо Божић из Доњег Жабара, који има 44 активне кошнице пчела, каже да у вријеме мразева нису имали великих губитака у удружењу. "У свом пчелињаку имао сам 60-так друштава, од којих само једно није изашло живо из зиме. С друге стране, прољеће је било заиста неповољно, мраза је било у неколико наврата, тако да је оштетио нектар који је излазио", каже Божић.

Он је изразио бојазан да ће од багрема, кога је мраз оштетио, бити мање меда због слабије паше. "Када је ријеч о маслачку, има уноса меда као и од воћа. Доста је обрађено и очекујем да ће година бити просјечна у односу на протеклу која је била лоша", нагласио је Божић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *