Пажња, предизборно: Силицијумска брда и долине у Мркоњићу

Влада Републике Српске усагласила је писмо о намјери између Владе Српске, општине Мркоњић Град и предузећа „Метал еге“ из Италије које ће као инвеститор градити постројење за прераду силицијума на територији ове општине. Министар финансија Зоран Тегелтија, рекао је после сједнице Владе да је реч о инвестицији од 30 милиона евра, што ће бити највећа […]

субота, септембар 1, 2012 / 07:17

Влада Републике Српске усагласила је писмо о намјери између Владе Српске, општине Мркоњић Град и предузећа „Метал еге“ из Италије које ће као инвеститор градити постројење за прераду силицијума на територији ове општине.

Министар финансија Зоран Тегелтија, рекао је после сједнице Владе да је реч о инвестицији од 30 милиона евра, што ће бити највећа "гринфилд" инвестиција у БиХ.

– Рок за завршетак радова је 24 месеца. Комплекс постројења простираће се на око 70.000 метара квадратних. Инвеститор има обавезу да запосли најмање 100 радника у производњи и већ је одабрао локацију, тако да очекујемо да ће при крају ове године почети радови на изградњи постројења – рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре.

Влада Српске се у писму обавезала да ће да испоштује обавезе у складу са Уредбом о подстицају инвестиција и запошљавања после јавног конкурса, уколико инвеститор буде испуњавао услове. Обезбедиће потребну количину електричне енергије и дрвног сортимента према тржишним ценама које буду у том тренутку владале на тржишту Српске.

– Ово је један од најбољих пројеката који је у овом тренутку могао да нам се деси. Инвеститор одмах почиње са радовима – рекао је Тегелтија.

Влада РС у четвртак је усвојила и закључак према којем ће сва министарства настојати да оспособљавају оне институције које им припадају по ресорима за издавање потребних сертификата како би сви произвођачи из Српске имали документацију када Хрватска уђе у ЕУ.

Министар Тегелтија је рекао да је Влада разматрајући Информацију о импликацијама по БиХ и Републику Српску од уласка Хрватске у чланство ЕУ закључила да проблеми могу настати на одређеним граничним прелазима и обезбеђивању одређених потребних сертификата, за које неки од домаћих произвођача и институција нису оспособљени.0 КОМЕНТАРА

  1. Priča o ovom poslu stara je već nekoliko godina. To bi trebalo biti nešto kao ElektroBosna iz Jajca i proizvodili bi ferosilicijum. Bile su i neke druge opštine u opticaju ali je Tegeltija ipak sredio stvar za Mrkonjić.

  2. Sarena laza!Ima li jos iko da im vjeruje?
    Ako je jos preostao koji fening neka on pravi u Foci ili na Tunjicama ugodan smjestaj za fircija i fircijevce. Pocelo veliko spremanje u regionu, a kod nas ima perje da leti ko u pilicarnicima.Dobro ce biti ako gladni ne uzmu kolac i konopac.
    Bajno im je bilo uskociti u vile , avione i helikoptere i razbacivati opljackani , krvavo steceni imetak poslije fukarestine, vaganja na kantaru krompira i paprika po pijacama i cekanja da se osuse jedine hlace i kosulja da ih obuku , ali ce pozeljeti ono vrijeme kada su gledali ko ce da im plati pice u kafani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *