Пазите шта мислите, можда вас неко чита!

Научници са Универзитета Јужне Калифорније успјели су да произведу вјештачки меморијски систем који омогућава трансфер мисли, памћења и наученог понашања из једног мозга у други! "Џони Мнемоник" изгледа постаје стварност. Од тог "сајенс фикшн" трилера па до данас остварене су неке ствари о којима је наука са краја прошлог миленијума само маштала. На примјер, данас […]

среда, 22 јуна, 2011 / 14:38

Научници са Универзитета Јужне Калифорније успјели су да произведу вјештачки меморијски систем који омогућава трансфер мисли, памћења и наученог понашања из једног мозга у други!

"Џони Мнемоник" изгледа постаје стварност. Од тог "сајенс фикшн" трилера па до данас остварене су неке ствари о којима је наука са краја прошлог миленијума само маштала.

На примјер, данас мајмун чији је мозак повезан са механичком руком може да покреће ту руку као да је његова. Тешки инвалиди могу да покрећу инвалидска колица својим можданим таласима.

Али, научници одавно покушавају да нађу и начин да се у људски мозак усади и меморија. То би могло да помогне људима који су послије удеса изгубили памћење или обољелима од алцхајмерове болести.

Научници са универзитета Јужна Калифорнија које предводи професор Теодор Бергер, у сарадњи са тимом Универзитета "Вејк форест", објавили су сензационалну студију у "Журналу за неуроинжењеринг" у којој стоји да "микрочип уграђен у мозак пацова може да преузме улогу хипокампуса – можданог сектора задуженог за дугорочно амћење – да кодира шаблон можданих таласа сјећања и шаље те таласе кроз мозак".

Бергер је са својим тимом научио пацове да притисну једну од двије полуге да би добили гутљај воде. Затим су у мозак пацова уградили микрочип чији су каблови били повезани са хипокампусом.

Чип је снимио шаблон електричних таласа два сегмента хипокампуса, ЦА1 и ЦА3 који заједно раде у процесу учења. Затим су онеспособили сегмент Ц1 и замијенили га чипом који је могао да произведе одговарајуће електричне таласе.

Пацови са таквим чипом и блокираним сегментом Ц1 и даље су имали сјећања. А код пацова којима је уграђен чип, а није блокиран сегмент Ц1, трајање сјећања је продужено – преноси "Дојче веле".

Сљедећи корак биће исти такав експеримент са мајмунима, а затим и са људима.