Павловић поднио оставку због страначких фирми и кредита

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБ РС) Миленко Павловић поднио је оставку због притиска да одобри директне милионске кредите из кредитне линије Европске инвестиционе банке (ЕИБ), сазнаје КАПИТАЛ. “Павловић није био спреман да “прогледа кроз прсте” и одобри милионске кредите бројним фирмама, које су у овој кредитној линији видјели спас, јер кредите дијели директно ИРБ, […]

петак, 27 јануара, 2012 / 13:03

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБ РС) Миленко Павловић поднио је оставку због притиска да одобри директне милионске кредите из кредитне линије Европске инвестиционе банке (ЕИБ), сазнаје КАПИТАЛ.

“Павловић није био спреман да “прогледа кроз прсте” и одобри милионске кредите бројним фирмама, које су у овој кредитној линији видјели спас, јер кредите дијели директно ИРБ, а не комерцијалне банке. Под притиском да потпише кредите, Павловић је био константно последњих мјесеци. Посебно, јер је неке захтјева за кредите држао на “леду” више од шест мјесеци”, каже извор КАПИТАЛ-а.

Посебно се Павловићу замјера одбијање једног од кредита. Ријеч је о кредиту од 20 милиона КМ, које је тражила литванска “Енерголинија” Зворник. Кредитни захтјев “Енерголинија” је поднијела 16. јуна, а на Кредитном одбору је одбијен 10. новембра ове године.

Страначке фирме

Из ове кредитне линије, под повољним условима од 5 до 5,5 %, кредите су добили “Интегра Инжењеринг” 15 милиона, док је друга Интегралова фирма “Јединство” Градишка добило још 9,4 милиона КМ.

“Агроимпекс” Бања Лука у власништву Николе Вукелића, добила је два кредита, од 10 и од два милиона КМ. “Екватор” Бања Лука Ђорђа Давидовића одобрен је кредит од шест милиона КМ, а “Елвако” Бијељина Гаврила Бобара 6,5 милиона КМ.

Павловић је оставку поднио осам дана, након прославе јубилеја 5. годишњице оснивања ИРБ, на којој су били сви банкари, министри, али први пут без присуства премијера РС Александра Џомбића.

На прослави Павловић је хвалио рад и функционисање ИРБ.

Званично образложење из ИРБ је да је Павловић затражио разрјешење са мјеста директора ИРБ РС из личних разлога.

Павловић је четврти директор ИРБ-а који је у посљедњих пет година, откако постоји ова банка, поднио оставку на функцију.

ИРБ РС је основана 6. децембра 2006. године. Прије Павловића, оставку је поднио Бојан Голић, наког што је по налогу специјалног тужилаштва РС у марту 2010. године ухапшен због афере “Медицинска електроника”. Голић је у јуну исте године признао кривично дјело несавјесног рада у служби у вези са незаконитим радњама које се односе на манипулацију цијенама акција “Медицинске електронике”, за шта је добио четири мјесеца затвора.

Прије Голића, оставке на мјесто директора ИРБ РС поднијели су Бране Ступар (прешао за директора Микрофин Осигурања) и Јасминко Јотић (савјетник премијера РС).

Уз четири директора, оставку је поднио и један од најважнијих извршних директора ИРБ за кредитне пласмане Мирјана Чомић, која је прешла у Балкан Инвестмент банку.0 КОМЕНТАРА

  1. Interesantno je da ovakve vijesti nikoga vise ne uzbudjuju.
    Jednog dana ce se mozda i upitati o porijeklu novca IRB, koji se dijeli i po „babu i po strievima“…S.amo tada novca nece vise biti na racunu/raspolaganju, a da li do tada S.S. prezivjeti novi infarkt nije ni toliko vazno.

    Страначке фирме
    Из ове кредитне линије, под повољним условима од 5 до 5,5 %, кредите су добили “Интегра Инжењеринг” 15 милионamo а, док је друга Интегралова фирма “Јединство” Градишка добило још 9,4 милиона КМ.

    “Агроимпекс” Бања Лука у власништву Николе Вукелића, добила је два кредита, од 10 и од два милиона КМ. “Екватор” Бања Лука Ђорђа Давидовића одобрен је кредит од шест милиона КМ, а “Елвако” Бијељина Гаврила Бобара 6,5 милиона КМ.

Оставите одговор