Павићево затезање крунисано потписом и освјежавањем коалиције

У Бањалуци је потписан коалициони споразум Савеза независних социјалдемократа, Демократског народног савеза и Социјалистичке партије, којим је дефинисан начин подршке заједничким кандидатима за функције предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ.

петак, 30 марта, 2018 / 21:48

Познато је и на који начин ће бити одређивани кандидати за предсједнике Владе и Народне скупштине Републике Српске и предсједавајуће Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ. Речено је да ова коалиција гарантује стабилност у Републици Српској и да су њена политичка заштита и економски развој најважнији циљеви којем ће чланице, и убудуће, тежити.

Чланице најдуговјечније коалиције на Балкану одредиле су принципе за које вјерују да ће им омогућити побједу на свим нивоима власти. Тврде да уживају подршку већу од 65 одсто грађана и да ће добити рекордан број гласова.

– Три коалициона партнера су се сагласила да СНСД да кандидате и за предсједника Републике и за члана Предсједништва БиХ, које ће подржати ове три политичке партије – рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Побиједи ли коалиција, ДНС и социјалисти ће, сходно броју гласова, први бирати међу фукцијама предсједника Владе и Скупштине Републике Српске и предсједавајућих Савјета министара и домова Парламентарне скупштине БиХ.

Без обзира на то колико гласова добију, социјалистима неће припасти мање од 10, а ДНС-у 15 одсто функција које припадну коалицији. Све чланице су усредсређене на освајање власти и на нивоу Републике Српске и заједничких органа БиХ.

– За нас је битно да на оба нивоа добијемо власт, да добијемо појединачне функције. Онда ћемо унутар себе све лако договорити – каже Марко Павић, предсједник ДНС-а.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић истиче да је циљ омогућавање бржег економског развоја Републике Српске.

– То, прије свега, значи економски раст који ће омогућити више радних мјеста – наглашава Ђокић.

Договорено је да странке иду појединачно на изборе за посланике Републике Српске. Тек ће бити разговарано хоће ли имати заједничку листу за Парламентарну скупштину БиХ. Све је јасно кад је ријеч о, евентуалном, увођењу нових политичких субјеката у коалицију.

– Договорили смо се да база споразума остане трајна, да се не може мијењати увођењем нових политичких субјеката. Ако се буду уводили нови субјекти, ићи ће на квоту странке која је са њима потписала споразум – рекао је Додик.

Предсједник СНСД-а је рекао да је познато ко ће бити кандидат за предсједника Републике Српске, али да ће то бити објављено другом приликом.

Након наздрављања на свечаности у Банском двору, највиши функционери странака су у, част још једног доброг уговора коалиције која траје дуже од двије деценије, попили пиће у башти једног угоститељског објекта.3 КОМЕНТАРА

 1. – То, прије свега, значи економски раст који ће омогућити више радних мјеста – наглашава Ђокић.
  ——————————-
  Е кад ти рекнеш, онда је то то!
  То онда баш звучи.

 2. Куку народу ако садашња власт поново побиједи. Тешко народу ако случајно побиједи садашња опзиција у Републици Српској. Ово се може промијенити једино уколико Ђоле, како је обећао, обезиједи нова радна мјеста посебно у енергетском сектору који, кажу, послује са губицима, осим наводно ХЕ “Вишеград“!?

 3. ЦРВЕНОБРАДИ КАПЕТАНИ

  Запечатише договор ,
  ових дана.
  Три црвенобрада ,
  пиратска капетана.

  Пловити ће скупа ,
  њихове лађе.
  По крвавом мору ,
  насиља и крађе.

  Пукнути ће гром ,
  из неба ведра!
  Пући ће јарбол ,
  Исцјепат’ ће се једра!

  Насукат’ ће се бродовље ,
  на оштре хриди.
  Неко одозго ,
  ваше гријехе види.

  Потонути ће тада ,
  Све ваше лађе.
  Од вас тројице ,
  ајкулама нема ништа слађе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *