Павић: Не блокирајте враћање комуналаца општинама

ПРИЈЕДОР – Одгађање примјене Закона о преношењу права својине на капиталу Републике Српске у предузећима која обављају комуналне дјелатности на јединице локалне самоуправе за почетак идуће године тражили су појединци који се плаше да ће без руководећих функција. Ово је мишљење начелник општине Приједор Марка Павића, уједно и потпредсједник Савеза општина и градова Републике Српске. […]

уторак, 4 јануара, 2011 / 13:09

ПРИЈЕДОР – Одгађање примјене Закона о преношењу права својине на капиталу Републике Српске у предузећима која обављају комуналне дјелатности на јединице локалне самоуправе за почетак идуће године тражили су појединци који се плаше да ће без руководећих функција.

Ово је мишљење начелник општине Приједор Марка Павића, уједно и потпредсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

"Став Савеза општина и градова РС био је јединствен: да се комунална предузећа пренесу у надлежност локалних заједница, а страначка расподјела функција мање је важна од тога да локалне заједнице коначно почну одговарати грађанима за услуге ових предузећа", рекао је Павић за Срну.

Он је додао да су сада локалне заједнице дужне да спискове комуналних предузећа доставе Влади, а да је далеко теже питање дугова којима су оптерећена ова предузећа и који се углавном односе на порезе, доприносе и утрошену струју.

"Савез општина и градова РС затражиће разговор са предсједником Владе /Александром Џомбићем/ и ресорним министрима, јер локалне заједнице те и толике дугове не могу примити на себе јер би њиховим преузимањем пробиле дозвољена задужења и довеле се до банкрота", навео је Павић.

Он је истакао да Савез општина и градова РС рјешење види у томе да се сви дугови према држави претворе у акције и да се путем власништва над тим акцијама разријеше велике дубиозе ових предузећа.

"Очекујемо од премијера и ресорних министара разумијевање за овакво рјешење", нагласио је Павић.

У Приједору су овим законом обухваћена четири комунална предузећа: "Топлана", "Водовод и канализација", "Комуналне услуге" и "Градска тржница". Њихова укупна дуговања износе око 25 милиона марака или око три четвртине општинског буџета за 2011. годину.

Приједлог закона о измјени Закона о преношењу права својине на капиталу РС у предузећима која обављају комуналне дјелатности на јединице локалне самоуправе предвиђао је да се рок за овај посао продужи до 1. јануара 2012. године, док је, према важећем закону, то 1. јануар 2011. године.

Приједлог се нашао у парламентарној процедури по хитном поступку, али га је Влада РС, као предлагач, на сједници Народне скупштине 28. децембра повукла са дневног реда.Оставите одговор