Павић: Има пречих ствари од смањивања шумских надокнада општинама

Градоначелник Приједора Марко Павић изјавио је да кроз Савез општина и градова Републике Српске неће подржати измјене Закона о шумама Републике Српске којима би биле смањене плате запосленима у шумским газдинствима која послују са губитком и којима би надокнада локалним заједницама била смањена са 10 на пет одсто. "Има ‘икс ствари’ које су далеко прече […]

понедељак, 4 фебруара, 2013 / 09:53

Градоначелник Приједора Марко Павић изјавио је да кроз Савез општина и градова Републике Српске неће подржати измјене Закона о шумама Републике Српске којима би биле смањене плате запосленима у шумским газдинствима која послују са губитком и којима би надокнада локалним заједницама била смањена са 10 на пет одсто.

"Има ‘икс ствари’ које су далеко прече него дирати у плате радницима и надокнаду општинама, а међу њима су ненаплатива потраживања за обловину издавану фиктивним, непостојећим фирмама, чињеница да лежи и не користи се опрема у коју су огромна средства уложена", рекао је Павић.

Он је навео да таквих мјера нема у форми нацрта новог закона, али да су из "Шума Републике Српске" најавили да ће се оне наћи у форми приједлога закона.

"Те мјере нису прихватљиве. Њима се удара на споредни колосијек, а за то вријеме главним колосијеком возови пролазе. На споредним стварима покушава се надокнадити оно што је пропуштено на главним, а то није добар принцип", сматра Павић.

Он је истакао да од таквих мјера Приједор не би трпио, јер је лани по том основу приходовао 270.000 КМ. "То за наш буџет није велики износ, те евентуално смањење не би значило готово ништа, али многе мале, рубне општине живе од те надокнаде. Овим би се одузели њихови приходи и задрло би се у реализацију општинских послова", рекао је Павић.0 КОМЕНТАРА