Павгорд жели Шећерану, платио аванс

Фочанска фирма Павгорд понудила је пет милиона марака за куповину имовине бијељинске Шећеране, те је већ уплатила депозит од 100. 000 КМ како би њену понуду разматрао Одбор повјерилаца идуће седмице, сазнаје портал KАПИТАЛ.

среда, 30 октобра, 2019 / 19:39

Павгорд је спреман да купи Шећерану и да по одобрењу Скупштине повјерилаца и потписивању уговора одмах уплати цјелокупан износ, умањен за уплаћени депозит.

Понуда Павгорда важи до 10. новембра.

Одбор повјерилаца заказан је за 5. новембар. Након тога, коначну ријеч би требала да да Скупштина повјерилаца.

Одбор повјерилаца Фабрике шећера Бијељина дао је већ позитивно мишљење на писмо намјере које је банкар из Кине Драган Гуру Ђурагин упутио и у којем је изразио спремност да имовину „Шећеране“ плати 7.000.000 КМ.

Он је био спреман да у овом мјесецу уплати 10 одсто капаре, а ако се прихвати његова понуда, у року од 60 дана уплатио би остатак. Међутим, до данас он није уплатио депозит.

Фабрика шећера радила је до 1993. а у стечај је отишл први пут 2007. Већински пакет акција 2010. године преузела је фирма Агрокоп, која је покренула производњу, али је поново заустављена након годину дана и хапшења власника Зорана Ћопића, због оптужбе за прање пара трговца дрогом Дарка Шарића. Ћопић је осуђен, а Шећерана је од 2015. године у стечају, а њена имовина нуђена је више пута на продају по почетној цијени од 10 милиона КМ. Стизале су понуде из Турске, Вијетнама, САД, Србије и БиХ, али ниједна још није реализована.

Павгорд Гордана Павловића откупио је 2014. године потраживања литванске Укио банке од ФГ Бирач и њених кћерки фирми у износу од 122,6 милиона КМ. Павгорд у више судских поступака покушава да наплати та потраживања од Алумине, најпрофитабилнијег дијела ФГ Бирач.

Павгорд је ове године купио и акције Павловић банке заједно са фирмом Галенс из Новог Сада, са којом је постао највећи акционар, а изразио је намјеру преузимања Житопромета, који је у стечају.

Портал KАПИТАЛ објавио је раније да Павгорд и Галенс планирају да понуде Влади РС откуп 43 милиона КМ потраживања институција и предузећа РС од ФГ Бирач, а како би испунили услове за то купили су акције у Павловић банци и хотел Јахорина.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *