Павгорд купује потраживања Српске у бијељинском Житопромету

Влада Републике Српске дала је сагласност Пореској управи РС да своја потраживања у "Житопромету” из Бијељине који је у стечају, прода на јавном конкурсу.

четвртак, 28 маја, 2020 / 15:03

Према сазнањима портала Капитал, један од првих у реду за надметање ће бити компанија "Павгорд” Гордана Павловића, која је убједљиво највећи повјерилац посрнулог предузећа.

Како се наводи у одлуци Владе, основни услов за уступање потраживања је да накнада не може бити нижа од 70 одсто укупно пријављених потраживања.

"Овлашћује се директор Пореске управе да приступи закључивању уговора о уступању потраживања у стечајном поступку са најповољнијим понуђачем, уз претходно прибављено мишљење правобранилаштва Републике Српске”, пише у одлуци.

Влада је и осталим републичким институцијама предложила да се на овај начин "ријеше” својих потраживања у Житопромету. Ту је прије свега мислила на "Институт за јавно здравство”, "Електро Бијељину”, "Воде Српске” и "Службени гласник РС”.

Адвокат Милош Стевановић, правни заступник фочанског "Павгорда” потврдио је ове наводе.

"Павгорд ће учествовати у лицитацији. Драго нам је да је држава препознала инвеститоре који желе да улажу и наравно да подржавамо фер и транспарентан поступак. Спремни смо дати квалитетну понуду, а касније наставити са инвестицијама у "Житопромет" јер је циљ "Павгорда" да се компанија подигне и да се људи који су тамо радили поново запосле, а производња обнови”, казао је Стевановић.

Подсјећамо, на рочишту одржаном у фебруару стечајни управник "Житопромета” је признао потраживања од 6,2 милиона КМ. Од те цифре "Павгорд” има разлучно право на износ од 4,8 милиона КМ. Процјењена имовина предузећа је 11,5 милиона КМ.

Стечајни управник Александар Вићановић, каже за наш портал како је стечајни поступак текао веома добро до пандемије вирусом корона, након чега је дошло до успоравања процеса. Ипак, и поред тога он предвиђа како ће ово бити један од најбрже окончаних стечаја у Српској.

"У случају "Житопромета” је веома добро то што постоји заинтересовани инвеститор. Окружни привредни суд у Бијељини је показао велику способност и флексибилност па би сметњу за брз завршетак једино могли представљати поједине тужбе”, казао је он.

Стечај у овом предузећу је отворен у децембру прошле године.2 КОМЕНТАРА