Патриотски поучак из Бијељине: КОВИД може и ћирилцом!

Док службеници у Влади РС упорно пишу (COVID-19), енглеским језиком и често представљајући ову болест као вирус, у Бијељини јасно пише КОВИД БОЛНИЦА, што је још један примјер како други град по величини у Српској може држати лекције из патриотизма и културне политике.

недеља, 25 октобра, 2020 / 14:19

У том случају, ми са Фронтал.РС немамо избора, већ да са задовољством пренесемо вијест уз коју је фотографија стигла:

Ковид болница у граду већем од Мостара

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић присуствовао је јуче са српским чланом Предсједништва БиХ и министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем, отварању нове ковид-болнице са додатних 40 до 50 мјеста и поликлинике у адаптираним старим болничким објектима, за шта су Град Бијељина и Влада Српске издвојили 800.000 конвертибилних марака.

Мићић је честитао руководству бијељинске Болнице "Свети Врачеви" на брзој реализацији пројекта, упозоривши грађане да их очекује тешка седмица када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији.

– Претходних дана смо имали велики број заражених, али заједно се морамо потрудити да поштујемо прописане мјере Републичког и Градског штаба за ванредне ситуације и да се боримо против ковида-19. Захваљујем свим медицинским радницима на преданом раду и стрпљењу – нагласио је Мићић.


Српски члан Предсједништва БиХ захвалио је директору бијељинске болнице Златку Максимовићу и његовом тиму, наводећи да су брзо, квалитетно и успјешно спровели идеју да се отвори ковид-болница.

– Ово је прва ковид-болница овог обима и овако опремљена у Републици Српској. У наредним седмицама то ће бити урађено и у Бањалуци, гдје ће стара поликлиника бити уређена да може да прими ковид болеснике на квалитетан начин – најавио је Додик.

Додик је захвалио и Мићићу што је на вријеме, још прије два мјесеца, прихватио идеју о отварању ковид-болнице и подржао њену реализацију.

Он је рекао да ће у наредним седмицама бити обезбијеђено још 300.000 КМ да се све у ковид-болници заврши и функционише на најбољи начин и на добробит становништва.

Шеранић каже да је у Бијељини подигнут и капацитет лабораторије која ради до 200 узорака на утврђивању лица која су заражена вирусом корона.

– Додатни капацитети уклапају се у план који спроводимо у дјело, попуњавамо тренутне капацитете, развијамо додатне, а онда имамо коначан план који подразумијева или дијељење боница на ковид и нековид или претварање цијеле болнице у ковид-болницу – навео је Шеранић.

Шеранић се нада да до тога неће доћи, иако су епидемиолошки подаци веома забрињавајући, те је апеловао да се грађани, као и сви политички субјекти, не окупљају у овом турбулентном времену.

– Сада је тренутак да се солидаришемо и колективно прихватимо и спроводимо све оне мјере које се препоручују – поручио је Шеранић.

Вршилац дужности директора Болнице "Свети врачеви" Златко Максимовић рекао је новинарима да нови објекти, чија је адаптација трајала два мјесеца, имају површину 2.600 метара квадратних.

– У условима када пандемија напредује бијељинска Болница покушава да је дочека што спремније и здравствени радници даће све од себе да прођемо са што мање посљедица – истакао је Максимовић.