Патријарх Порфирије: Јасеновац није простор математике, сабирања и одузимања већ место за молитву

Патријарх истакао да "Дара из Јасеновца" није повод за злопамћење, већ да свако завири у своје срце и завапи ка Господу да се никад слично не догоди

четвртак, 25 фебруара, 2021 / 12:00

Патријарх Порфирије поручио је данас, поводом филма "Дара из Јасеновца", да је важно што је кинематографија филмским шапатом проговорила о нечему што је било прекривено маглом заборава и што се скривало.

Патријарх је истакао да филм није повод за злопамћење, већ да свако завири у своје срце и "завапи ка Господу да се никад слично не догоди".

"Изнад сваке политике и фактографије, ја сам тако осећао, имао сам сузну молитву и поглед у небо пред највећим српским стратиштем", рекао је Порфирије.

Он је, на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем, додао да сматра да је важно да први пут наша српска кинематографија говори о тој теми.

Патријарх је указао да Јасеновац није простор, како је рекао, математике и сабирања и одузимања, већ простор гдје СПЦ покушава скромно, али достојанствено, да организује мјесто за молитву.

"Тамо постоји манастир, који је организовао владика Јован, где монахиње непрестано упућују молитве Богу за добро читавом свету и за све људе", нагласио је патријарх.