Патријарх одликовао вараждинског професора који је у рату спасаво благо СПЦ

Професор Иван Хити из Вараждина, кога је патријарх Иринеј одликовао орденом Светог цара Константина, каже да је прије 20 година у Пакрацу спасавао црквено благо Српске православне цркве, јер је сматрао да је то људски гест, и да није спасавао српско, већ свјетско благо. Хити је 1992. године био на дужности помоћника командира оперативне зоне […]

четвртак, 21 фебруара, 2013 / 17:46

Професор Иван Хити из Вараждина, кога је патријарх Иринеј одликовао орденом Светог цара Константина, каже да је прије 20 година у Пакрацу спасавао црквено благо Српске православне цркве, јер је сматрао да је то људски гест, и да није спасавао српско, већ свјетско благо.

Хити је 1992. године био на дужности помоћника командира оперативне зоне Бјеловар када је ушао у Пакрац и видио оштећену српску цркву Владичин двор, а књижно и умјетничко благо разбацано у дворишту, док је на старе књиге и слике падао снијег.

“И црква је била минирана. Међутим, када сам погледао прекрасне књиге и умјетничке слике около и у цркви заборавио сам на опасност и ушао унутра”, каже Хити (66) који за “Политику” први пут говори о операцији спасавања црквеног блага СПЦ из Пакраца којом је лично командовао, а због чега је у Вараждину доживио голготу и наредних 16 година, све до пензије, нигдје није могао да се запосли.

Међутим, за његов подвиг патријарх Иринеј уручио му је 19. фебруара орден Светог цара Константина у београдској Патријаршији.

“Тај несрећни рат зовем ‘грађански’, иако га овдје зову ‘домовински’”, каже Хити и објашњава да је мобилисан и постављен за помоћника оперативне зоне која је покривала територије од Вировитице, Пакраца, Дарувара, Бјеловара и да је свега 45 дана био у рату, јер су га отјерали.

Он каже да се ни са једне стране, ни српске ни хрватске, није водило рачуна о женевским прописима, а прича и како је командир оперативне зоне, пуковник Јерзечић, на његов захтјев да треба спасавати умјетничко благо СПЦ рекао да има пречих послова.

Хити наводи да је заједно са двоје људи из Универзитетске библиотеке у Загребу пошао за Пакрац.

“Нисмо имали возило за транспорт, па сам ангажовао војне и цивилне камионе. Моји момци из бригаде су скупљали списе по улици и двориштима и утоваривали у камионе”, прича бивши професор о операцији која је трајала неколико дана.

Он каже да је неколико камиона превезло драгоцјености СПЦ у Универзитетску библиотеку у Загребу, а да је он добио писмену потврду да се благо тамо налази.

“И данас посједујем тај документ. Фотокопуију сам послао патријарху Павлу поштом, али никада нисам сазнао да ли је он то писмо добио”, каже Хити, који је одмах послије те операције истјеран из хрватске војске и проглашен за издајника.

“Речено ми је да такву особу која радије спасава умјетничке књиге и културна добра умјесто да се ухвати пушке они не требају. Ја сам рекао да се у рату не бори само оружјем већ и пером и добрим дјелима”, присјећа се он.

Када се вратио у Вараждин на мјесто шефа за просвјету, културу, спорт и и техничку културу града рекли су му да им “таква будала не треба”.

Хити каже да је прехрањивао породицу радећи на грађевини, орао и копао, али да га је највише забољело што му Хрватска није захвалила на подвигу који је учинио, као и што је чекао двије деценије да његов људски гест неко примјети.

“Вријеђали су ме и говорили: ти си спасавао српско благо, ја сам им говорио – нисам спасавао српско, већ људско и свјетско благо”, присјећа се Хити.

Патријарх српски Иринеј уручио је прије два дана висока одликовања Српске православне цркве заслужним појединцима за њихов допринос на пољима привреде, науке, умјетности, културе и унапређења људских права и слобода. Један од добитника је и професор Иван Хити из Вараждина.0 КОМЕНТАРА