Патријарх Кирил против смртне казне у Русији

Смртна казна у Русији не би требало да се извршава, изјавио је руски патријарх Кирил, а преноси Вјерска инфромативна агенција /ВИА/. "Ја сам против смртне казне у савременој Русији", рекао је патријарх Кирил. Руски теолози, такође, се противе смртној казни, наводећи да се она може изрећи, али не и извршити, јер човјек у затвору има […]

недеља, октобар 16, 2011 / 14:31

Смртна казна у Русији не би требало да се извршава, изјавио је руски патријарх Кирил, а преноси Вјерска инфромативна агенција /ВИА/.

"Ја сам против смртне казне у савременој Русији", рекао је патријарх Кирил. Руски теолози, такође, се противе смртној казни, наводећи да се она може изрећи, али не и извршити, јер човјек у затвору има прилику да се покаје, а дешава се и да је неко осуђен без довољно доказа.

Стари завјет спомиње смртну казну за намјерно нарушавање дана Господњег, богохуљење, прељубу, убиство и друго, а извршавала се каменовањем, вјешањем или спаљивањем, наводи ВИА.

Смртна казна у Русији није у потпуности укинута. Русија је увела мораторијум на извршавање казне што је био услов за пријем у Савјет Европе. Према анкетама, многи грађани траже да се та казна изриче за масовне убице, педофиле, наркотрговце или терористе.

Посљедњи пут смртна казна у Русији је извршена 1996. године, а три године касније помиловано је 703 осуђеника на смрт. Од тада и важи мораторијум на извршавање смртне казне.

Највише смртних казни у свијету се изврши у Саудијској Арабији, Ирану, Пакистану, Кини и САД.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *