Патријарх Иринеј први пут посјетио Српску

Патријарх српски Иринеј служио је ахријерејску литургију у манастиру светог Василија Острошког у Бијељини. То је први Иринејев долазак на територији Републике Српске од како је изабран за 45. патријарха СПЦ.

среда, мај 12, 2010 / 14:20

Пише: Марко Шикуљак

Порта манастира Светог Василија Острошког, гдје је служена литургија била је претијесна за присутне вјернике.

Бесједећи по завршетку службе, и партијарх Иринеј цитирао је ријечи владике Николаја Велимировића, са предавња у Сарајаву непосредно по анексији Босне и Херцеговине: Аустрија је анектирала БиХ, али су овдашњи Срби својом љубављу анектирали Србију. Ви сте данас освојили моје срце, и испунили га радошћу, додао је патријарх Иринеј.

Иринеј је крсну славу манастира служио литургију уз саслужење владике зворнинчко-тузланског Василија, шабачког Лаврентија, канадског Георгија и осијечко-пољског Лукијана.

Слави манастира се са закашњењем придружио премијер Српске Додик, који је дошао у 10.15.

Свечаност је ометала велика гужва, али и лоше озвучење. Управо због лошег микрофона на патријарховој мантији већи дио вјерника није чуо молитву, па је већи дио богослужења препуштен свештенству манастира.

Микрофон на мантији владике Василија је радила много боље, па су они ближи звучнику могли чути његова нервозна упутства свештеницима и ђаконима.

Када се прикључио премијер Додик, литургију је напустио начелник општине Бијељина, Мићо Мићић. То ипак није повезано са било каквим политичким анимозитетима, већ са раније уговореним обавезама. Наиме, Мићић је у име општине био домаћин америчком и шпанском амбасадору у БиХ.

Владика зворничко-тузлански се захвалио патријарху што је његова нога крочила преко Дрине, у Републику Српску, "наше једине српске праве државе на овим просторима", и показао да Дрина није граница, већ везе између двије српске државе.

Патријарх Иринеј рекао је да је пресрећан због народа који је дошао на службу. Окупљенима је поручио да се угледају на најбоље из српског рода, међу којима је и свети Василије Остршки чудотворац.

Додао је да само Господ зна колико је Срба страдало за хришћанску вјеру. Због тога је цијела Србија, Босна, Херцеговина, Лика… натопљена крљу српских мученика, старих и нових, и да Срби данас морају бити достојни њихове жртве.

Захваљујући поменутом микрофону на Василијевој мантији, могло се чути како владика суфлира патријарху да се осврне на двије теме: Вјеронауку и војску. Владика зворничко – тузлански је познат као огорчени противник новог школског предмета, Култура религија, док благослов за војску се очекивао због данашњег празника Војске РС.

Патријарх је након тога рекао да је велико дјело то што је Српска много прије Србије увела вјеронауку као обавезан школски предмет.

Тиме се образују дјеца у духу цркве и народа, и постају родољуби и човјекољубљу, додао је патријарх, и упутио вјернике да обавезно шаљу дјецу на вјеронауку.

Патрјарх је подсјетио да зна да многи у српском народу памте страдања, али је поручио да мора опраштати јер на то обавезује Христос.

"Да се не гаји никаква освета, али да не заборавимо. Јер не смемо и не требамо, да не би поново то доживели. Драго ми је да сам имао прилику да се сусретнем са представницима наше, односно ваше и наше војске у Републици Српској. То је нова војска. Рађа се она, хвала Богу и у Србији. Долазе нове генерације које знају шта је историја и хришћанска култура, и који да са њима уђу у токове савременог живота.

Нека Господ благослови децу вашу, и војску нашу, и оне који руководе овим народом. То нису ни мале ни лаке обавезе, али даће им Бог мудрости и снаге да воде овај народ. А то већ и видимо и чујемо и радујемо се како ово мудро руковоство води овај народ и ову чува ову лепу и благословену земљу и државу" закључио је на крају патријарх Иринеј.Оставите одговор