Патријарх Иринеј пробесједио о Републици

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да Република Српска данас слави свој рођендан и да је утемељена на истини и божијој правди. Патријарх Иринеј је позвао српски народ и српске представнике на јединство. "Они који вас воде, воде вас добрим путем. Свима нама остаје да их подржимо да тај пут уроди плодом који ће […]

субота, 9 јануара, 2016 / 12:08

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да Република Српска данас слави свој рођендан и да је утемељена на истини и божијој правди.

Патријарх Иринеј је позвао српски народ и српске представнике на јединство.

"Они који вас воде, воде вас добрим путем. Свима нама остаје да их подржимо да тај пут уроди плодом који ће Бог благословити – народ и Републику Српску", рекао је патријарх српски у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци након Свете архијерејске литургије поводом Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона и првомученика Стефана.

Патријарх Иринеј је рекао да српски народ слави Господа и Републику Српску Богом благословену и благодашћу божијом освећену, што гарантује њен живот и будућност.

"Данас је велики дан за цијели српски народ у отаџбини и оне који су отишли силом прилика у свет", рекао је патријарх Иринеј.

Он је рекао да и данас многи "шкргућу зубима" на Републику Српску, али им је узалудно то шкргутање све док Господ благослови народ – насљеднике оних који су положили своје животе за Републику Српску.

"Република Српска је постављена на крвљу и костима светих мученика, а све што је постављено на крвљу и истини и за име божије је вјечно и непролазно", истакао је патријарх Иринеј.

Он је рекао да српска црква зато моли Господа да благослови народ Републике Српске, Србије и свеукупан српски народ, ма гдје се он налазио, јер је то свети народ који је пострадао за Христа.

Патријарх је након свете архијерејске литургије освештао славски колач, а овом чину присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик,премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, министар правде Србије Никола Селаковић и представници Владе Републике Српске.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем поручио је да Републици Српској нико не може оспорити право да слави Дан Републике и крсну славу Светог архиђакона Стефана.

"Крсна слава је друго име Србиново. По томе нас препознају и добронамјерни људи и народи, али и недобронамјерни који покушавају да нам оспоре неоспориво – право на крсну славу", рекао је владика Јефрем након Свете архијерејске литургије.

Владика је замолио Његову светост патријарха српског Иринеја да благослови српски народ, Републику Српску и њено руководство, да се помоли и умоли светитеље да буду путоказ који води у живот вјечни.

"Ваш долазак и боравак у нашој средини, а посебно служење Свете литургије, за све нас је охрабрење и духовна радост. Ваш долазак је, за нас у Републици Српској, потребан да све што чинимо има смисла и да се темељи на истини која се поистовјећује са Христом који је рекао: `Ја сам пут, истина је живот, без мене не можете ништа чинити", нагласио је владика Јефрем.

Он је гостима пожелио добродошлицу у бањалучку епархију, град Бањалуку и Републику Српску.0 КОМЕНТАРА

 1. Данас Иринеј:
  „Они који вас воде, воде вас добрим путем. Свима нама остаје да их подржимо да тај пут уроди плодом који ће Бог благословити „

  Некад Николај:
  “ Не кради државу
  Свети Николај Српски
  Не кради државу, јер је скупо плаћена. Браћа твоја изгинула су у ратовима бранећи државу. Они су положили животе своје за државу – како се ти усуђујеш красти и поткрадати ту прескупу тековину? Ова је држава и њихова колико и твоја, и више је њихова, јер су је платили више од тебе; више су уложили у њу него ти. Ја кажем: држава је својина и оних који леже у гробовима колико и оних који играју по салонима, и још више. Ко дакле краде државу, мародер је исто као и онај ко пљачка мртве. Јер и један и други ударају на својину мртвих.
  Твоји ђедови и прађедови и чукунђедови борили су се за ову државу, мучили се за њу, уздисали, плакали, знојили се, крвавили се, умирали. Безумниче! Кога крадеш? Крадеш своју најближу својту, која те из гробова проклиње. Одсецаш се од ње и она од тебе. Твоји претци не признају ти право грађанства у овој њиховој држави; они те се отресају пред Богом и убрајају те у род пацова. Кад крадеш државу, крадеш отаџбину своју, земљу отаца својих; и крадеш браћу своју, синове и кћери отаца твојих. Замисли, да сви пођу за твојим примером; да сви почну красти државу своју – шта би било? Земља витезова и мученика претворила би се у јаму пацова! И Бог праведни, који гледа по земљи и тражи људе, одузеће земљу од пацова и дати је људима, странцима из близа или издалека.
  Гле, још плачу ратне удовице. Још се муче неодрасли сирочићи, питајући мајку, где им је отац. А мајка им одговара:
  Погинуо је за ову државу. Потонуо је у море, и рибе су га појеле.
  Ово није разговор једне мајке са својим сиротанима, него многих и многих хиљада мајки удовица са децом својом.
  Зар тебе не хвата језа од оваквих разговора, који испуњавају ваздух који ти дишеш од Великог рата до данас? Како да се дрзнеш пружити руку у хазну државну, да украдеш, да заграбиш? У тој хазни је и крв погинулих ратника, и порез њихових удовица и сирочића. Крв и сузе крадеш кад државу крадеш. То ћеш дати својој деци да једу – ту крв и те сузе. Отров ћеш им дати, и потроваћеш их. Тако ћеш достојанство родитеља претворити у подлост убице.
  Ово ти не знаш, и не верујеш. Јер не верујеш у живога и свевидећега Бога, страшног ревнитеља правде.
  Но доћи ће час кад ћеш сазнати и поверовати, али тај час може бити тринаести.
  *II*Свиђа ми се

 2. Sve razbatališe, razblatiše, opoganiše, obesmisliše. samlješe …
  Sve do neprepoznavanja.
  Što bijaše cijelo, sad je rasklopljeno u najsitnije dijelove , razbacane i razbucane da se nikaa neće moći sklopiti u ono što su nekada bili.

  Što bijaše normalno postade nenormalno, a nenormalno postade normalno.
  Što bijaše moralno, postade nemoralno, nemoralno postade moralno..
  Čega smo se nekada stidjeli, sad se time ponosimo, a čime smo se ponosili sada se toga stidimo.

  Opraštam im
  i srušene fabrike,
  i zatrnjena sela,
  i prazne škole,
  i rijeke izbjeglica, i kredite
  , i bobare,
  i birače,
  i tesle,
  i dedinjke i,
  i helikotere, avione i gepeke para…
  haračgradove, majkićke, Bele Čizme….
  iz ali….neću im nikada oprostiti što od crkve napraviše necrkvu, što pastir posta nepastir pa umjesto da je sa svojim stadom uortači se sa kurjacima i prepusti im stado . I još kaže , ti koji vas vode, dobro vas vode.
  Kurjaci zar da dobro vode stado? Da, ali do mesarskog panja i satare.